Irsko má nakonec nového premiéra

Parlamentní volby se v Irsku konaly v únoru letošního roku. Země dostala nového premiéra a koaliční vládu až nyní.

Novým premiérem Irské republiky se stal Micheál Martin ze středopravé strany Fianna Fail. Ta spojila svoje síly ve vládní koalici s další středopravou stranou Fine Gael a stranou Zelených.

Obě středopravé strany neměly po únorových parlamentních volbách dostatečnou podporu k sestavení jednobarevné vlády. Ve volbách totiž uspěla strana Sinn Fein.

Podle nové dohody mezi koaličními partnery bude Martin premiérem polovinu pětiletého volebního období. Poté by měl uvolnit post lídrovi strany Fine Gael, kterým je bývalý premiér Leo Varadkar. Hlavním úkolem nového premiéra je podle vlastních slov vyvést Irsko z koronavirové ekonomické krize.

Návrat k moci je pro Martina a pro jeho stranu Fianna Fail politickým comebackem. Tato strana vedla vládu v roce 2011 a podepsala dohodu o bail-out Irska s MMF a EU. Důsledkem byl bezprecedentní volební neúspěch této tradiční středopravé politické síly v Irsku.

Vznik nové vlády znamená také rozdělení irské politiky podél jasnějších ideologických linii. Hlavní opoziční silou se stává levicová Sinn Fein, která získala v únorových parlamentních volbách největší počet mandátů v 180členném parlamentu. Silná pozice této strany, která byla v minulosti politickým křídlem Irské republikánské armády, mnohé překvapila.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.