MMF srazil očekávaný ekonomický růst

Nová prognóza Mezinárodního měnového fondu počítá s propadem ekonomik a také s břemenem dluhu.

MMF v nové prognóze očekává, že světová ekonomika se propadne o 4,9 %. Hlavní ekonomka fondu Gita Gopinathová varovala, že se jedná o „bezprecedentní krizi“. MMF počítá s nejhorším propadem od dob Velké deprese v 30. letech minulého století.

Globální dluh se dostane na 101 % světového produktu, neboť žádná země nebyla pandemie ušetřena. Zemím vypadly příjmy, ale zároveň se snaží pomocí různých programů ekonomiky oživit.

Gopinathová doporučuje, aby země osekaly „zbytečné výdaje“, dále rozšířily základ daně, minimalizovaly vyhýbání se daním a také v některých zemích zavedly progresivní zdanění.

Globální ekonomika prochází velkým poptávkovým šokem. Vzhledem k velké nejistotě začínají domácnosti zadržovat úspory a firmy oddalují investice.

MMF počítá s největšími dopady na vyspělé země. Týká se to především Francie a Španělska, které zažijí rekordní propady, USA budou mít deficit téměř 24 % HDP!

Navýšení dluhů může být pro řadu zemí problém ve střednědobém horizontu.

MMF volá po mezinárodní spolupráci jak v boji proti viru, tak i v ekonomické koordinaci. Uvádí také, že v roce 2021 se již sice očekávají kladná čísla, ale ekonomiky se tak snadno na předkrizovou úroveň nedostanou. I tak jsou ovšem prognózy MMF optimističtější než OECD.

MMF také varuje, že dopady budou obzvláště kruté na nízkopříjmové domácnosti, a že v otázce chudoby může být vymazán pokrok, kterého bylo dosaženo v posledních letech.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.