Chabarovsk na zatčení gubernátora odpověděl protesty

Asi třicet tisíc lidí se o víkendu účastnilo nepovoleného protestu na podporu zatčeného gubernátora v centru Chabarovska.

V Chabarovsku se během víkendu sešlo podle neoficiálních odhadů něco kolem 30 tisíc lidí na nepovolených protestech proti zatčení gubernátora Chabarovského kraje Sergeje Furgala. Protesty proběhly klidně a policie se do situace nevměšovala.

Sobotní nepovolený protest byl pro tento region početně bezprecedentní. Gubernátor Chabarovského kraje Sergej Furgal byl zatčen v minulém týdnu a je obviněn z organizace vražd několika podnikatelů, ke kterým mělo dojít mezi roky 2004 až 2005.

První mítinky na podporu gubernátora se objevily už v pátek, ale hlavní akce protestu se konala v sobotu. Další pokračovaly v neděli a v pondělí, jak informuje Znak. K heslům protestu, který se konal v centru Chabarovska, patřilo například „Já/my jsem/jsme Sergej Furgal“, „Svobodu Furgalovi“ nebo „Moskvo, odejdi.“ K vidění byly také krajské vlajky a hesla připomínající lokální patriotismus. Podle odhadů reportéra Kommersantu se sobotního protestu účastnilo asi 30 tisíc lidí.

Protestující dávali najevo pochybnosti ohledně obvinění Furgala vzhledem k tomu, že ke zločinům mělo dojít před patnácti lety. Lidé chtějí vědět, proč Furgal v minulosti prošel všemi kandidátskými prověrkami a nyní byl obviněn ze závažného zločinu, který se měl udát už před 15 lety.

Celý sobotní protest byl poklidný, účastnily se ho také rodiny s dětmi a řada účastníků měla disciplinovaně na obličeji ochranné roušky. Chabarovská policie nikoho v sobotu nezatkla. V pondělí se ale objevily oficiální varování před provokacemi a vyvolávání nepořádků, tvrdí webové noviny Znak.

Ilustrační foto: Autor – Штаб Навального в Хабаровске – https://twitter.com/teamnavalnykhv/status/1281830639566761984?s=19, CC0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=92170720

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.