Thaçiho v pondělí vyslechli v Haagu. Je to prý “cena za svobodu” Kosova

Kosovský prezident se dostavil k soudu, kde měl být vyslechnut haagskými prokurátory. Ti ho obviňují mimo jiné z vraždy.

Kosovský prezident Hašim Thaçi přijel v pondělí do Haagu, kde se setkal s prokurátory, kteří ho obvinili z odpovědnosti za zločiny, včetně vraždy 100 lidí, během kosovského boje za nezávislost na Srbsku. Thaçi nazval svoji návštěvu mezinárodního soudního tribunálu „cenu za svobodu“ jeho země.

Asi třicet lidí Thaçiho v Haagu uvítalo a vyjádřilo mu podporu. Thaçi přítomným novinářům řekl, že do Haagu přijel, aby vyjádřil respekt tomu, za co bojoval a o čem snil – „o svobodném a nezávislém Kosovu, založeném na právech jednotlivců, mnohonárodní společnosti a právním státě,“ cituje jeho slova agentura AP.

Před odjezdem do Haagu Thaçi v televizním rozhovoru řekl, že k Mezinárodnímu trestnímu tribunálu pro bývalou Jugoslávii jede proto, aby prokurátorům dokázal, že nepřekročil žádný mezinárodní zákon. Thaçi sdělil: „Nikdo nemůže přepsat dějiny. Je to naše cena za svobodu. Věřím v mír, pravdu, usmíření a spravedlnost. Věřím v dialog a dobré vztahy se všemi národy.“

Thaçi a další jsou obviněni haagským mezinárodním soudem ze zločinů proti lidskosti, včetně zločinu vraždy, nuceného zmizení, pronásledování a mučení. Thaçi byl velitelem Kosovské osvobozenecké armády, která bojovala proti Srbsku. Válka v Kosovu stála životy asi 10 tisíc lidí, většinou etnických Albánců, a skončila po celkem 78 dnech letecké kampaně NATO. Kosovo vyhlásilo v roce 2008 samostatnost, kterou Srbsko neuznává.

Thaçi měl být v Haagu vyslechnut ohledně svých obvinění. Soudce nyní zkoumá v předsoudním řízení obvinění, a ještě nerozhodl o tom, zda obvinění potvrdí nebo odmítne.

Návštěva kosovského prezidenta u soudu v Haagu následovala po obnovení rozhovorů mezi Bělehradem a Prištinou, které by měly pomoci ke zmírnění napětí a obnovit dialog mezi oběma sousedy.

Ilustrační foto: Autor – Julian Nyča, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=20393874

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.