Polsko se chystá omezit koncentraci zahraničního vlastnictví médií

Podle slov předsedy strany Právo a spravedlnost Kaczyńského se země brzy chystá na reformu mediálního trhu.

Předseda strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslaw Kaczyński v nedělním rozhovoru řekl, že Polsko brzy začne s reformou pravidel, která omezí počet zahraničně vlastněných médií v Polsku. PiS se na tato média zaměřila už během prezidentské kampaně, protože kritizovala vládu.

Kaczyński dále řekl, že Polsko je schopno provést reformu legislativně rychle, ale přiznal také, že proces je spojený s celou řadou dalších změn, které se týkají jak vnitřních záležitostí Polska, tak mezinárodních vztahů. V Polsku se mají konat další parlamentní volby v roce 2023.

O pravidlech se zatím diskutuje a analyzují se, dodal dále Kazcyński. Šéf PiS dále potvrdil, že po letní pauze se chystají personální změny v polské vládě. Premiér Mateusz Morawiecki má ale ve funkci zůstat.

Podle pondělních informací Reuters by se personální změny mohly dotknout resortu zahraničí, ministr Jacek Czaputowicz dal totiž najevo, že by mohl rezignovat.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.