Druhá vlna koronaviru, ptají se v Německu

Počty případů onemocnění v Německu v posledních dnech znovu stoupají a denní i týdenní hodnota R už překročila číslo 1.

V Německu zaznamenali během jednoho dne 800 nových případů onemocnění COVID-19. Zemský předseda Saska už hovoří o druhé vlně. A Světová zdravotnická organizace zase o světovém rekordu nově nakažených.

Německo zaznamenalo během jednoho dne 800 nových případů. Celkové číslo nakažených se podle Institutu Roberta Kocha dostalo na téměř 205 000 lidí, zemřelo již přes 9000.

Hodnota R překročila číslo jedna a aktuálně je 1,08. To znamená, že jeden nakažený v průměru nakazí dalšího jednoho člověka. Měří se ovšem nejen denní, ale také týdenní R, které nepodléhá denním výkyvům. V Německu činí 1,16.

V Německu je navýšení na 800 nově nakažených pozorováno s velkým znepokojením, protože předtím šlo o 500 případů denně i méně. Zemský předseda Saska Michael Kretschmer hovoří o druhé vlně. Politik CDU se domnívá, že se jedná z velké části o ty, kteří přijeli ze zahraničí a nákazu si přivezli s sebou. Proto chce povinné testování pro všechny, kteří dorazí z rizikových oblastí.

Počty nakažených ale nestoupají jen v Německu. Je tomu tak v mnoha dalších zemích. WHO hlásí rekordní počet nakažených od začátku pandemie. Aktuální číslo bylo na konci minulého týdne přes 284 000 případů.

S velkým odstupem „vedou“ USA a Brazílie, obě země zaznamenaly přes 67 000 nakažených za den. Indie vykazuje skoro 50 000 lidí za den, Jihoafrická republika 13 000. Celosvětově se od začátku pandemie dle údajů WHO nakazilo 15,3 milionů lidí. Na koronavirus zemřelo 630 000 lidí. Přesná čísla se každý den mění, proto našim čtenářům doporučujeme sledovat web Worldometers, kde najdou zcela aktuální čísla (zde).

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.