USA: více než 150 000 mrtvých na koronavirus

Koronavirus v zemi vůbec není pod kontrolou. Počty nakažených v USA dosahují nových rekordů. Politici se přou o stimulační balíček pro ekonomiku.

Německý web Tagesschau uvádí ve čtvrtek hrozivá čísla z USA. Je patrné, že koronavirus v zemi vůbec není pod kontrolou. Počty nakažených dosahují nových rekordů, nikde na světě není víc mrtvých než v USA.

V USA evidují 150 447 lidí, kteří zemřeli na koronavirus. Podle údajů Univerzity Johns Hopkins zemřelo za posledních 24 hodin dalších 1267 lidí. Počet potvrzených nakažených je asi 4,4 milionů lidí. Žádná země takových rekordů nedosahuje – ani v počtu nakažených, ani mrtvých.

Čísla poslední dobou drasticky stoupají, experti uvádějí, že jedním z důvodů je velmi urychlené uvolnění. Nyní je to především stát Texas, Kalifornie a Florida, které jsou postiženy pandemií.

Ve Sněmovně reprezentantů je nyní povinnosti nosit roušky. Minimálně jeden poslanec byl totiž diagnostikován jako pozitivní na koronavirus. Joe Biden, demokratický kandidát na prezidenta, se vyslovil pro celonárodní povinnost nosit roušky.

USA absolutně nemají krizi pod kontrolou. Kromě pandemie tu jsou i ekonomické důsledky, píše dále článek Tagesschau. Miliony lidí jsou bez práce a musejí se spoléhat na sociální dávky.

Ve hře je další stimulační balíček ve výši jednoho bilionu dolarů. Jenže spory mezi republikány a demokraty jsou hluboké. Demokratka Nancy Pelosiová balíček kritizovala jako nedostatečný.  Rovněž ministr financí Steven Mnuchin přiznal, že mezi administrativou a demokraty jsou značné rozpory.

K velmi sporným bodům patří návrh republikánů zkrátit podporu pro nezaměstnané. První balíček ovšem vyprší ke konci měsíce. Ochrana nájemníků, kteří kvůli koronaviru nemají na nájem, dokonce už vypršela.

Prezident Donald Trump ovšem v Texasu tvrdil, že brzy bude očkovací látka proti koronaviru a že USA virus porazí.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.