Ve Španělsku v červenci poklesl počet nezaměstnaných

Lepší červencové údaje ukazují na rychlé oživení v hospodářské aktivitě země, tvrdí ministryně práce.

Španělsko v červenci zaznamenalo první pokles nezaměstnanosti od února letošního roku, kdy jihoevropská země musela uzavřít celou svoji ekonomiku kvůli pandemii nemoci COVID-19.

Podle nových dat se nezaměstnanost v červenci snížila o 2,33 %, tedy o zhruba 89 tisíc lidí. Podle statistiků se jedná o nejvýraznější snížení počtu nezaměstnaných od roku 1997.

V zemi je však stále 3,77 milionů lidí bez práce. Ve srovnání s červencem 2019 je bez práce o 761 601 lidí více. Podle ministryně práce Yoladny Diazové znamená vyšší počet pracovních míst, který je od dubna dvojnásobný, silnou obnovu ekonomické aktivity.

Nezaměstnanost se snížila ve všech sektorech španělské ekonomiky, nejvíce ale díky sezóně sklizní v oblasti zemědělství (5,9 %).

Podle dalších informací španělských úřadů již vystoupily z karanténního programu ERTE dvě třetiny lidí. Program byl určen pro podporu lidí na nucené dovolené způsobené uzavřením ekonomiky země.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.