Francie odloží ratifikaci dohody o extradici s Hongkongem

Země se tak přidá k Německu a Velké Británii, které již odložení platnosti těchto dohod s Hongkongem oznámily.

Francie se přidala k Berlínu a Londýnu a odloží ratifikaci dohody s Hongkongem o vydávání (extradici) osob. Německo i Velká Británie k tomuto kroku už přistoupily.

Rozhodnutí padlo poté, co guvernérka Hongkongu Carrie Lamová kvůli pandemii koronaviru oznámila odložení parlamentních voleb v provincii o jeden rok. Dalším terčem západní kritiky je skutečnost, že čínský parlament přijal pro Hongkong nový bezpečnostní zákon, který má podle oponentů podlamovat autonomii provincie. V Hongkongu od minulého roku probíhají protivládní protesty.

Vedle Velké Británie, Německa a nyní i Francie k suspendování dohod s Hongkongem o extradici přistoupily také Kanada a Austrálie. Ministři zahraničí EU se také minulý týden dohodli, že vedle dohod o extradici zváží i zásahy do vízových a migračních pravidel.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.