Po Brexitu mají britští konzervativci nový terč: Čínu

Konzervativní skupina China Research Group v britském parlamentu stojí za přitvrzením britských postojů k Číně a změnou politiky vůči technologii firmy Huawei.

Poté co se britským konzervativcům podařilo odvést Velkou Británii z Evropské unie, mají nový cíl svojí zahraniční politiky – Čínu, všimly si noviny Wall Street Journal v pondělním vydání (10/08/20, str. A18). Skupina poslanců s názvem China Research Group vznikla před šesti měsíci a je hlavní silou za současným tvrdším postojem Británie vůči Číně. Skupina uspořádala jen několik událostí a teprve hledá svého prvního výzkumníka. Nicméně už oslavila první vítězství – prosadila zákaz čínské technologie firmy Huawei ve Velké Británii.

Představitel skupiny Tom Tugenhat k tomu řekl: „Věřím, že Čína to uvidí to tak, jak to je. Máme zvláštní zájmy a hodláme je bránit.“ Skupina se rozrostla asi na 100 poslanců Konzervativní strany (z celkového počtu 364), což je pro premiéra Borise Johnsona dostatečné číslo k tomu, aby se snažil vyhnout se jejich případné rebelii. Před nástupem do úřadu se Johnson definoval jako „pročínský“ politik a hovořil o tom, že Británie je velice otevřenou ekonomikou v Evropě právě ve vztahu k čínským investicím. Jeho vláda dala firmě Huawei původně „zelenou“ na britském trhu, nicméně v červenci jeho vláda svoji politiku náhle obrátila kvůli novým sankcím USA vůči firmě Huawei.

Skupina v britském parlamentu se nyní začala zajímat o čínské financování britských univerzit a také o investice do jaderného sektoru. Čínská forma China General Nuclear Power Corp. plánuje v Británii stavět jeden reaktor. Britské univerzity velmi silně závisejí na poplatcích od studentů z Číny, kteří tvoří celkem polovinu ze všech poplatků od zahraničních studentů.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.