Bolsonarova ignorace a nezodpovědnost má na svědomí 100 tisíc lidí

Nekoordinovaná a neefektivní reakce a prezident, který aktivně bránil boji proti infekční nemoci, nesou odpovědnost za tak vysoké číslo, míní brazilská komentátorka.

Během víkendu podlehlo v Brazílii nemoci COVID-19 celkem 100 tisíc lidí, uvádí svůj článek o politice brazilského prezidenta Jaira Bolsonara Francis França na stránkách Deutsche Welle. Ve 100 tisících rodinách se nesměli se svými zemřelými normálně rozloučit, protože striktní hygienická opatření vyžadují rychlý pohřeb. V tisících případech nesmějí rodinní příslušníci navštívit v nemocnici svoje blízké během jejich posledních dnů. Tohle je slovy jen těžko popsatelná tragédie.

Ještě horší je skutečnost, že takový vývoj se dal předpokládat a bylo dost času na to, se na něj připravit. První případ nemoci v Brazílii se objevil v době, kdy už onemocnělo 80 tisíc lidí v celkem 40 zemích světa. Jenže reakce brazilské vlády byla nekoordinovaná a neúčinná. Země ztratila kontrolu nad šířením viru, protože osoba, která měla vládní kroky koordinovat, se o pandemii nezajímala.

Brazílie nemohla mít pro dobu pandemie horšího prezidenta. V březnu Jair Boslonaro řekl, že závažnost nemoci COVID-19 se přehání a že tisk šíří paranoiu. Když byla situace v Itálii kritická, Bolsonaro tvrdil, že to je proto, že je zde mnoho starých lidí. V Brazílii nezemře na nemoc víc než 800 lidí, tvrdil dále. Číslo Bolsonaro vypustil na veřejnost, jak je jeho zvykem, bez jakékoliv expertízy. Brazilský prezident ostatně popírá nebo odmítá vědecká fakta, což vedlo k vyhazovu dvou ministrů zdravotnictví; toto místo v Bolsonarově vládě je od května neobsazeno.

Bolsonaro nikdy nepřiznal chybu nebo omyl. Namísto toho, aby chránil obyvatele před infekční nemocí, začal kritizovat pravidla pro sociální distancování se, dělal reklamu léku, který není prokazatelně účinný, pořádal masové akce, bránil zavedení roušek ve školách, obchodech a v náboženských institucích. Bolsonaro aktivně bránil boji proti pandemii. Když nemoci podlehlo 40 tisíc lidí, prezident se začal zbaběle vymlouvat a svalovat vinu na guvernéry a starosty. Nyní nemoc zabila 100 tisíc Brazilců a prezident namísto solidarity s rodinami zdůrazňuje číslo vyléčených jako něco, co by mělo dát novou perspektivu na statistiku mrtvých.

Kolik lidí by dnes mohlo být naživu bez Bolsonarovy ignorace a nezodpovědnosti, ptá se autorka v závěru svého komentáře. Jednoho dne to bude otázka pro historiky, která by měla pronásledovat Bolsonara i jeho voliče.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.