Izrael odmítá prodej stíhaček F-35 Spojeným arabským emirátům

Místní tisk informoval o možnosti prodeje amerických stíhaček vládě emirátů, což Netanjahu odmítá jako hrozbu pro izraelskou vojenskou převahu v regionu.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu  odmítl v úterním vyjádření možný prodej amerických stíhaček F-35 pro Spojené arabské emiráty, se kterými Izrael minulý týden dosáhl dohody o uznání a diplomatických vztazích.

Vyjádření izraelského premiéra následovalo po informacích v izraelském tisku o plánech administrativy současného amerického prezidenta Donalda Trumpa uzavřít s vládou emirátů „obří“ dohodu o dodávkách amerických stíhaček. Velvyslanectví USA ani vláda Spojených emirátů informaci nekomentovaly.

Americká strana se ale v uplynulých desetiletích omezovala ve zbrojních kontaktech v oblasti Blízkého východu tak, aby nenarušila „kvalitativní vojenský náskok“ Izraele. Týkalo se to také stíhaček F-35, které nebyly pro země z Blízkého východu, kromě Izraele, na prodej.

Netanjahu zdůraznil, že jeho vláda nezměnila svoji konzistentní pozici vůči prodeji zbraní a technologií jiným blízkovýchodním vládám, což by vedlo ke změně vojenské rovnováhy v regionu.

Američané před tím nadhodili, že by k nespecifikovanému prodeji amerických zbraní vládě emirátů mohlo po uzavření dohody mezi Izraelem a Spojenými arabskými emiráty dojít. K prodeji amerických zbraní Abú Zábí proti vůli Izraele v minulosti už došlo. Ministr energetiky Juval Steinitz nicméně sdělil, že nákup stíhaček by nepředstavoval přímé ohrožení Izraele vzhledem k vzdálenosti obou zemí. Tyto stíhačky by byly mnohem větší hrozbou pro Írán.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.