Znečištěné ovzduší způsobuje u včel nemoci

Včely žijící v oblastech, kde je větší znečištění ovzduší, vykazují zjevné známky utrpení: jsou línější, více stresované a ohrožené chorobami.

V posledních letech se po celém světě s alarmující pravidelností hovoří o zdravotním stavu včel, který se podle některých studií zhoršuje tak rychle, že by to mohlo vést k vyhynutí. Zmizení včel by způsobilo obrovské problémy všem ekosystémům.

Změna klimatu, ničení míst výskytu, monokultury, pesticidy: to jsou některé z příčin syndromu vyprazdňování úlů. Nyní můžeme přidat další, podle publikované studiečlánku pro The Conversation od ekologů Marka Browna a Barbary Smithové: znečištění ovzduší.

Studie provedená v Indii není první, která prezentuje, jaké problémy může způsobit včelám znečištěné ovzduší: studie z roku 2019 například ukázala, že výfukové plyny z automobilů interferují s vůněmi, které „nasměrovávají“ včely směrem ke květům, kde nachází obživu.

Geetha Thimmegowdaová, koordinátorka nejnovější studie, však chtěla analyzovat situaci nikoli u domácí včely Apis mellifera, ale u Apis dorsata, obrovské včely v Indii (jednoho z nejdůležitějších opylovacích druhů na kontinentu), která na rozdíl od evropské včely nebyla nikdy domestikována a jejíž kolonie nejsou trvalé, ale migrují každý rok desítky nebo stovky kilometrů.

Tímto způsobem byli vědci schopni ověřit vliv různých koncentrací znečištění na stejných exemplářích v průběhu tří let v analýze, která proběhla kolem oblasti Bangalore, jedné z nejvíce znečištěných oblastí v Indii (a ve světě).

Důsledky znečištění

Vědci zjistili, že čím více je znečištěná oblast, tím nižší je koncentrace včel – a v důsledku toho mají místní rostliny k dispozici méně opylovačů. Kromě toho včely v těchto oblastech vykazovaly zjevné známky utrpení: slabší imunitní systém, známky srdeční arytmie a stresu, stopy arzenu a olova na těle, nižší očekávaná délka života.

Autoři vysvětlují, že údaje je třeba brát opatrně, protože není snadné oddělit přímý účinek znečištění ovzduší od dalších (dosud nezjištěných) potenciálních zdravotních problémů; ale také to, že zopakovali experiment – tentokrát s ovocnými muškami a získali podobné výsledky.

Tyto negativní efekty by mohly být rozšířeny u jiných druhů včel: ty indické jsou kočovné a mohou se naučit vyhýbat se příliš znečištěným oblastem, ale ty běžné mají k dispozici mnohem menší oblast a tím ztížený útěk před znečištěním a vybudování kolonií na bezpečnějším místě.

Psali jsme:

Masivní vymírání hmyzu ohrožuje zásobování potravinami

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.