Americký raketový torpédoborec znovu proplul kolem Tchaj-wanu

Podle americké strany se jednalo o rutinní plavbu přes průliv v souladu s mezinárodním právem.

Podle informací amerického námořnictva a tchajwanského ministerstva obrany proplula válečná loď amerického námořnictva podruhé za posledních 14 dní citlivým Tchajwanským průlivem. Informovala agentura Reuters.

Americké námořnictvo informovalo, že jeho raketový torpédoborec USS Halsey provedl rutinní plavbu průlivem podle pravidel mezinárodního práva. Plavba „demonstrovala americkou podporu svobodnému a otevřenému Indo-Pacifiku“. Americké námořnictvo bude i nadále létat, plavit se a operovat všude, kde to mezinárodní právo umožňuje,“ sdělila reprezentantka amerického námořnictva Reann Mommsennová.

Tchajwanská strana doplnila, že loď se plavila v jižním směru a pokračovala v plavbě dál na jih. Loď byla na běžné misi a situace byla normální.

Americký raketový torpédoborec USS Mustin se v oblasti zálivu plavil 18. srpna, jeho přítomnost považuje Čína za „extrémně nebezpečný“ krok.

Čína i Spojené státy posílily vojenskou činnost v oblasti aktivních územních sporů, tedy u Tchaj-wanu a v Jihočínském moři.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.