Čínský sektor služeb v srpnu rostl

Jedním z důvodů pro růst služeb byl boom domácího turismu a cestování.

Čínský sektor služeb v srpnu rostl, což ukazuje na zlepšení domácí poptávky v době, kdy se země vzpamatovává z dopadů pandemie.

Oficiální číslo, které sleduje nevýrobní sektor čínské ekonomiky, mělo podle statistiků v srpnu dosáhnout čísla 55,2, v červenci se jednalo o 54,2. Jakékoliv číslo nad 50 znamená expanzi neboli růst.

Lepší čísla z oblasti služeb naznačují celkové oživení čínského hospodářství, které bylo podpořeno státní podporou průmyslového růstu a odsud postupuje ekonomické oživení do dalších podnikatelských odvětví, na která tvrdě dopadla pandemická opatření v Číně. Růstová čísla se týkají také průmyslového sektoru, i když ten stále čelí snížené poptávce ze zahraničí.

Ve druhém čtvrtletí se čínský HDP vrátil k růstu, počet onemocnění se snížil, ale existovaly stále obavy o situaci v maloobchodu.  Po ukončení restrikcí ohledně cestování mezi čínskými provinciemi došlo v Číně k velkému nárůstu domácího turismu, což bylo jedním ze zdrojů růstu služeb. Podle ekonomky Iris Pangové z banky ING China se dá očekávat další expanze právě v oblasti domácí turistiky a cestovních služeb, což přinese více pracovních míst a větší ochotu lidí utrácet. Pangová vidí tento vývoj jako „udržitelný“.

Obavy z ekonomického vývoje vedly v Číně letos také k tomu, že lidé více šetřili svoje peníze. Úspory domácností v Číně vzrostly letos v červnu na 13,1 bilionů dolarů. Nicméně nejde o rekordní číslo uložených peněz.

Dočetli jsme se na stránkách novin Financial Times z 1. září 2020, str. 3.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.