Bude Julian Assange vydán do USA?

Organizace Amnesty International uvedla, že slyšení o vydání Juliana Assange do USA začne v Londýně 7. září a potrvá několik týdnů.

Slyšení rozhodne o požadavku Trumpovy administrativy na vydání Juliana Assange do USA, kde mu za zveřejnění materiálů, které dokumentují možné válečné zločiny spáchané americkou armádou, hrozí trest až 175 let.

„Pokud bude Julian Assange stíhán, mohlo by to mít mrazivý účinek na svobodu médií, což by vedlo vydavatele a novináře k autocenzuře ze strachu z odvetných opatření,“ uvedl ředitel Amnesty International pro Evropu Nils Muižnieks.

„Jestli bude Julian Assange vydán, bude to mít dalekosáhlé důsledky pro lidská práva, vytvoří to precedens ohledně ochrany těch, kteří zveřejňují utajované informace ve veřejném zájmu.“

Žádost USA o vydání je založena na obviněních, která vyplývají přímo ze zveřejnění utajovaných dokumentů v rámci Assangeovy novinářské práce s WikiLeaks. Zveřejnění těchto informací je základním kamenem svobody médií a právo veřejnosti na přístup k informacím veřejného zájmu musí být chráněno, nikoli kriminalizováno.

V USA by mohl být Julian Assange souzen za 18 obvinění, z toho 17 podle zákona o špionáži; a jednoho podle zákona o počítačových podvodech a zneužití. Rovněž by čelil skutečnému riziku vážného porušování lidských práv, včetně podmínek vazby, které by se mohly rovnat mučení nebo jinému špatnému zacházení, včetně prodloužené izolace. Julian Assange je prvním vydavatelem, který čelí obvinění podle zákona o špionáži.

Skutečnost, že Assange byl terčem negativní veřejné kampaně amerických úředníků na nejvyšších úrovních, podkopává jeho právo na presumpci neviny a vystavuje ho riziku nespravedlivého procesu.

„Spojené království musí dodržovat své závazky vyplývající z mezinárodního práva v oblasti lidských práv, které zakazují převoz jednotlivců do jiné země, kde by mohli čelit závažnému porušování lidských práv,“ uvedl Nils Muižnieks.

Případ začne v Old Bailey v Londýně 7. září v 10 hodin. Stefan Simanowitz se bude nacházet mimo soud s mluvčím Amnesty International. Sledujte @StefSimanowitz pro aktualizace a analýzy. Amnesty bude mít soudní pozorovatele, kteří budou na dálku sledovat celou sérii slyšení. První týden bude monitorovat advokát ze Spojeného království Sebastian Elgueta (@sebelgueta).

Další informace:

Nedávno byl zveřejněn filmový dokument Juana Passarelliho The War on Journalism: The Case of Julian Assange, je ke zhlédnutí zde.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.