Srbsko a Kosovo se dohodly na normalizaci hospodářských vztahů

Nová dohoda dosažená v americkém Bílém domě by měla umožnit vznik jednotného trhu Srbska a Kosova.

Srbsko a Kosovo se 4. září dohodly, že znormalizují vzájemné ekonomické vztahy, shrnuje nový vývoj na západním Balkáně deník Wall Street Journal z 6. září 2020 na straně A8. Srbský prezident Akexandar Vučić a kosovský premiér Avdullah Hoti společně s americkým prezidentem Donaldem Trumpem ohlásili dosažení dohody s tím, že „hospodářství může dokázat lidi spojit“. Informaci zastínil incident, kterým ruská mluvčí ministerstva zahraničních věcí komentovala Vučićuvu návštěvu v Bílém domě. Připomínáme proto obsah jednání (a ne formu).

Podle prezidenta Vučiće představuje dohoda velký pokrok. Měl by vzniknout jednotný trh Srbska a Kosova, který by zabezpečil volný pohyb lidí, zboží, služeb i kapitálu. Premiér Hoti tento pohled sdílí.

Není ovšem jasné, jak by se dohoda měla realizovat, nejsou stanoveny žádné lhůty. Představitelé obou stran ale řekli, že realizace dohody závisí od znovuzvolení Donalda Trumpa prezidentem.

V pátek 4. září bylo též oznámeno, že došlo k normalizaci vztahů mezi Kosovem a státem Izrael. Srbsko zase odsouhlasilo, že přestěhuje svou ambasádu do Jeruzaléma. Srbsko i Kosovo také v rámci ústupků Spojeným státům přislíbily, že nebudou realizovat dohody s „nedůvěryhodnými“ prodejci technologie 5G.

Jednání mezi Srbskem a Kosovem probíhalo v Bílém době za zprostředkování poradce pro národní bezpečnost Roberta O´Briena. Trump přislíbil oběma zemím půjčky s garancemi vlády USA v hodnotě několika miliard dolarů. Peníze mají být investovány do infrastruktury.

Součástí dohody je i slib Kosova, že na dobu jednoho roku pozastaví přihlášky do mezinárodních organizací, Srbsko naopak zastaví své pokusy přesvědčit jiné vlády o neuznání Kosova jako samostatného státu. Kosovo uznává kolem 100 zemí světa, kvůli odporu Srbska podporovanému Ruskem a Čínou se ale nemůže stát členem OSN.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.