25 let pokroku vymazáno za 25 týdnů, tvrdí zpráva

Úspěšná světová distribuce očkování v následujících 18 měsících má být klíčová, napsala zpráva nadace Gatesových.

2020 Goalkeepers Report, zpráva nadace Billa a Melindy Gatesových vydaná toto pondělí, tvrdí, že 25 týdnů světové pandemie „vymazalo“ pokrok dosažený za celé dekády ve všech oblastech, zdravím počínaje, ekonomikou konče.

V oblasti chudoby a zlepšení situace žen a dětí po celém světě se pokrok nejen zastavil, ale došlo k regresi, tvrdí zpráva.

Jedním z funkčních ukazatelů stavu zdravotních systémů je míra pokrytí populace očkováním. Nyní se snížila na úroveň 90. let 20. století. „Jinými slovy, za 25 týdnů jsme se vrátili o 25 let nazpátek. Je strašně důležité, co svět udělá v následujících měsících“, píše se ve zprávě, která upozorňuje, že problémem není jenom samotná nemoc způsobená novým koronavirem, ale také globální chudoba, HIV, podvýživa, genderová rovnost, vzdělání a další oblasti.

Podle Marka Suzmana, šéfa nadace Gatesových, bude v následujících 18 měsících podstatné, zda svět dokáže úspěšně distribuovat vakcínu. V případě úspěchu se věci mohou v relativně krátké době vrátit do normálu, v rozvojových zemích však bude ekonomické oživení trvat mnohem déle.

Zpráva konstatuje, že po dvaceti letech kontinuálního pokroku se letos dalších skoro 37 milionů lidí stalo extrémně chudými (tj. žijí s méně než 1,90 dolarů na den).

Další informace najdete zde (v angličtině).

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.