Se SSSR by byl svět lepší, bezpečnější a spravedlivější, lituje rozpadu Gorbačov

Bývalý sovětský lídr nevidí příčiny rozpadu v perestrojce. Z „dodělání“ SSSR obvinil separatisty a radikály.

Poslední a první prezident Sovětského svazu a generální tajemník Komunistické strany Sovětského svazu (KSSS) Michail Gorbačov v rozhovoru pro britské noviny The Times litoval rozpadu Sovětského svazu, všimly si ruské noviny Gazeta.ru.

Gorbačov v rozhovoru řekl, že sice není možné vědět, jak by svět vypadal, kdyby SSSR dál existoval, ale podle něj by „byl svět lepší. Byl by stabilnější, bezpečnější, spravedlivější.“

Bývalý generální tajemník KSSS také řekl, že on sám si rozpad Sovětského svazu nepřál, ale svaz „dodělali“ po srpnovém puči v roce 1991 separatisté a radikálové. Gorbačov je také toho mínění, že se země nerozpadla v důsledku perestrojky. Nicméně provedení reforem v SSSR přišlo pozdě a negativní roli sehrála decentralizace a slabá ekonomická politika. Z rozpadu SSSR a z kolapsu perestrojky obvinil Gorbačov pučisty a také ty, kteří puče politicky využili, už letos v dubnu.

Gorbačov dále zdůraznil, že jeho vládnutí přineslo také úspěchy. Mezi ně zařadil konec studené války, svobodu slova-glasnosť v SSSR, možnost vycestovat nebo dohodu o jaderném odzbrojení s USA.

„Co se stalo nebo nestalo – to je velké téma. Ale pokud to řeknu krátce: došlo k tomu, že za několik let se kvalitativně změnil stav společnosti, změny a reformy umožnily dojít do bodu, ze kterého není návratu do minulosti. Ale perestrojka šla ztěžka, udělali jsme chyby, to je třeba si přiznat,“ sdělil Gorbačov také.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.