Průzkum: Američané podporují vojenskou přítomnost v Jižní Koreji

Říjnový průzkum veřejného mínění tvrdí, že jen kolem 20 % dotázaných má výhrady vůči vojenské přítomnosti USA v Jižní Koreji.

Washingtonský think tank Korea Economic Institute publikoval průzkum veřejného mínění provedený v USA, který se týkal podpory vojenské přítomnosti USA na Korejském poloostrově, tj. v Jižní Koreji. Průzkum ukázal, že méně než 20 % dotázaných Američanů podporuje omezení počtu vojáků v Jižní Koreji. Informaci přinesly noviny Financial Times (1/10/2020, str. 6).

Konkrétně průzkum tvrdí, že 8 % dotázaných je pro stažení amerických vojáků z USA a 11 % pak podporuje omezení jejich počtu. Kolem poloviny dotázaných si přálo, aby vojenská přítomnost v Jižní Koreji byla zachována a 7 % podpořilo její navýšení. Průzkum realizovala společnost YouGov v srpnu letošního roku na vzorku 1248 Američanů.

Zpráva a výsledky průzkumu byly podle novin Financial Times zveřejněny v době, kdy panuje nejistota ohledně americké vojenské přítomnosti v Asii v souvislosti s Trumpovou častou kritikou spojenců a nákladů na umístění armády.  Tyto obavy pak ještě posílilo stažení amerických vojáků ze Sýrie a z Německa.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.