V Kyrgyzstánu se hledá prezident

Bezpečnostní rada uzavřela hranice země, zatímco mluvčí prezidenta tvrdí, že hlava státu je ve skutečnosti v Biškeku.

Kyrgyzský prezident Sooronbaj Žeembekov a bývalý premiér země Kubatbek Boronov zřejmě zmizeli. Bezpečnostní rada Kyrgyzstánu v souvislosti s tím ve čtvrtek uzavřela hranice, aby zabránila útěku hlavy státu ze země. Tisková mluvčí prezidenta nicméně tvrdí, že prezident se nachází v Biškeku.

Podle slov místopředsedy Bezpečnostní rady Omurbeka Suvanalijeva není známo místo pobytu prezidenta.

V Kyrgyzstánu vypukly na začátku povolební protesty, které rychle nabraly na síle a vyústily ve střety s policejními silami a v obsazování vládních úřadů. ŽeembekovBoronov se od té doby na veřejnosti neobjevili. Přestože několikrát oslovili veřejnost, není jasné odkud byly nahrávky pořízeny. Ministerstvo vnitra podle svého vyjádření prezidenta v daný moment nehledá, protože má „mnoho jiné práce“.

Následně tisková mluvčí prezidenta informovala, že prezident Žeembekov se nachází v Biškeku a vede rozhovory s politickými silami v zemi, nicméně politická situace je zde nepřehledná. Během čtvrtka se objevily některé další informace prostřednitvím Žeembekovi mluvčí – například ta, že prezident nedostal dokument o rezignaci premiéra. V pátek Žeembekov potvrdil připravenost rezignovat na post prezidenta až dojde ke zformování nové vlády.

Protestující se střetli s policií hned po vyhlášení výsledků parlamentních voleb, při kterých se do parlamentu dostaly z 16 politických stran jen čtyři. Tři z nich jsou provládní strany a většina z těchto stran pak reprezentovala jih země, což narušovalo křehký balanc sil v kyrgyzské domácí politice. Politická opozice tvrdí, že došlo k velkým volebním podvodům a falzifikacím. Centrální volební komise výsledky voleb neuznala. Země se tak ocitla uprostřed politické krize.

Ilustrační foto: Autor- Kremlin.ru

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.