Kyrgyzstán má premiéra a prezidenta v jedné osobě

Události posledních dnů vynesly k moci, a to přímo z vězení, Sadyra Žaparova, který má zemi dovést k novým volbám.

Kyrgyzstán má od pátku nového premiéra, kterým se stal kyrgyzský politik Sadyr Žaparov. Parlament země také zrušil výjimečný stav, který zavedl v reakci na nepokoje prezident Sooronbaj Žeenbenkov, jenž ve čtvrtek rezignoval.

Žaparov byl osvobozený svými podporovateli ve vězení a rychle byl zvolen premiérem země. Po rezignaci prezidenta Žeenbekova se stal také prozatímním prezidentem země. Předseda parlamentu Kanatbek Isajev totiž převzít tuto roli, která mu přísluší ústavně, odmítl.

Premiér je druhý na řadě jako prozatímní prezident, ale nová politická situace vyvolala v zemi obavy. Jedná se totiž o bezprecedentní situaci v dějinách této středoasijské země.

Žaparov už potvrdil, že Rusko zůstane klíčovým strategickým partnerem Kyrgyzstánu. Premiér a prozatímní prezident také nemá v plánu zrevidovat umístění ruských vojenských základen v zemi. Nový ministr zahraničí země Ruslan Kazakbajev ujistil v pátek čínského velvyslance v země, že Kyrgyzstán dostojí svým dohodám s Čínou.

Žaparov přislíbil organizaci nových parlamentních voleb v zemi do konce letošního roku. Navrhl také snížení požadované 7% hranice pro vstup do parlamentu, která se týká politických stran. Jako prozatímní prezident Žaparov nemůže kandidovat v prezidentských volbách, které se musejí konat ne později než v polovině ledna.

Žaparov je v politice od roku 2005 a patřil ke spojencům prezidenta Kurmanbeka Bakijeva, který byl svržen v roce 2010 poté, co se zjistilo, že byl zapleten do rozsáhlé korupce. Žaparov pak pokračoval v politické kariéře jako člen pro-bakijevské politické strany a podporoval znárodnění zlatého dolu, který dnes patří kanadské společnosti.

V roce 2013 byl Žaparov odsouzen ke 13 letům odnětí svobody za únos guvernéra provincie ve městě Karakol, ke kterému došlo v době protestů proti projektu zdejších zlatých dolů.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.