USA a Rusko jsou připraveny prodloužit dohodu New Start

Poslední platná dohoda o kontrole jaderného zbrojení by mohla být prodloužena o jeden rok.

USA a Rusko se přibližují dohodě, která prodlouží platnost dohody New nebo česky Nový Start, regulující počty jaderných strategických zbraní. Jedná se o poslední platnou dohodu tohoto druhu a poslední „hradbu“ proti nekontrolovatelnému jadernému zbrojení. USA a Rusko jednají v posledních měsících o dosažení nové dohody. Zatím se jim ale nepodařilo překonat rozdílné názory, včetně toho, že USA si přejí do nové dohody o kontrole jaderného zbrojení zařadit také Čínu.

Ruský prezident Vladimir Putin nabídl prodloužení dohody o jeden rok minulý týden s argumentem, že prodloužení platnosti dá oběma smluvním stranám možnost dojednat dohodu novou. Poradce pro národní bezpečnost prezidenta USA Robert O´Brien ale návrh rychle odmítl jako nedostačený. Rusko následně svůj návrh specifikovalo s tím, že Putin navrhuje prodloužení platnosti dohody o jeden rok a zmražení počtu jaderných hlavic obou smluvních stran.

Americká velvyslankyně při NATO Kay Bailey Hutchinsonová ve čtvrtek potvrdila, že dohoda o prodloužení platnosti New Startu je na dosah ruky.

Psali jsme:

Ohrožený start

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.