Putin navrhuje prodloužit dohodu New Start o rok

Podle ruského lídra dohoda fungovala dobře a její prodloužení by dalo prostor na vyjednání nové dohody.

Ruský prezident Vladimir Putin v pátek navrhl, aby se Rusko a USA domluvily na prodloužení dohody o kontrole jaderných zbraní New Start o jeden rok. Dohoda vyprší v únoru 2021, informuje Reuters.

Dohoda New Start (Strategic Arms Reduction Treaty) byla podepsána v roce 2010 a omezuje počty strategických jaderných hlavic, raket a bombardérů, které mohou USA a Rusko dislokovat.

Putin na jednání ruské Bezpečnostní rady řekl, že dohoda doposud fungovala dobře a že by bylo „extrémně smutné“, kdyby fungovat přestala. „V tomto ohledu navrhuji… bezpodmínečné prodloužení současné dohody aspoň o jeden rok, tak aby mohla být provedena smysluplná jednání o všech parametrech problémů…,“ řekl ruský prezident.

Celé měsíce ruská a americká strana (která požaduje, aby do nové dohody byla zahrnuta i Čína) podmínky nové dohody nedojednaly. Ve středu ruská strana odmítla americké tvrzení, že v principu obě strany dosáhly dohody.

Ilustrační foto: Autor – Kremlin.ru

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.