Trump obvinil Bidena, že dostal peníze z Ruska

Volby USA: Obvinění padla v televizní debatě. Biden je hned odmítl. Senátní zpráva ale ukazuje na Bidenova syna Huntera.

Prezident Donald Trump během prezidentské teledebaty obvinil svého konkurenta, demokrata Joe Bidena z toho, že obdržel peníze z Ruska. Informovaly s odvoláním na informace deníku RBK ruské noviny Vědomosti.

„Joe dostal 3,5 milionů dolarů z Ruska, přišly přes Putina, protože měl velmi dobré vztahy s bývalým starostou Moskvy (Jurijem Lužkovem – pozn. red.) a s manželkou starosty (miliardářka Jelena Baturinová – pozn. red.). Jednou to budeš muset vysvětlit,“ řekl Trump během debaty. Prezident k domu dodal, že on sám nikdy žádné peníze z Ruska nedostal. Bývalý viceprezident Biden na to odpověděl, že nikdy nedostal „ani penny“ od žádného státu.

V září republikánští senátoři Ron Johnson a Chuck Grassley uveřejnili zprávu, která tvrdí, že syn Joea Bidena Hunter, jeho příbuzní a obchodní partner Devon Archer dostali peníze od osob spojených s Komunistickou stranou Číny, ukrajinskými a kazašskými byznysmeny a od vdovy Lužkova Jeleny Baturinové.

Zpráva, která je zveřejněná na stránkách senátního Výboru pro vnitřní bezpečnost a vládní záležitosti tvrdí, že v roce 2014 převedla Baturinová na účet investiční firmy Rosemont Seneca Thornton LLC celkem 3,5 milionu dolarů. Zakladatelem této firmy je syn bývalého viceprezidenta Hunter. Představitel Jeleny Baturinové to odmítl.

Senátoři rovněž napsali, že Hunter Biden a Archer dostali peníze od občanů Kazachstánu. Byznysmen Kenes Rakišev, zeť bývalého starosty Astany Imangaliho Tasmagambetova, měl převést na účet společnosti Rosemont Seneca Bohai 143 tisíc dolarů na nákup automobilu pro společnost. Tato firma patří Devonu Archerovi, obchodnímu partnerovi Huntera Bidena.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.