Portugalsko plánuje veřejné investice do dopravy a čisté energetiky

Celkem 43 miliard eur chce vláda investovat do portugalské veřejné infrastruktury.

Portugalská vláda chce dát 43 miliard eur do veřejné infrastruktury, oznámil její předseda Antonio Costa. Investice do veřejné infrastruktury se mají například týkat rychlostní železnice mezi Lisabonem a Portem, které je druhým největším městem v Portugalsku.

Investice by měly podle záměru vlády směřovat vedle dopravy také do energetiky. 21,7 miliard eur se plánuje na investice pro dopravní projekty a dalších 13 miliard pro projekty čisté energie zaměřené na výrobu hydrogenu.

Dlouho očekáváná stavba rychlostní železnice by měla stát 4,5 miliardy eur, další 1 miliarda eur by měla směřovat do rozšíření přístavů s hlubokým ponorem v Sones, Leixoes a Lisabonu.

Portugalská vláda očekává, že HDP země by mohl v roce 2021 vyrůst o 5,4 %. V letošním roce se hrubý domácí produkt propadl o rekordních 8,5 %, což je nejvíce za skoro století. V roce 2019 ekonomika rostla na úrovni 2,2 % HDP a Portugalsko poprvé po 45 letech dosáhlo rozpočtového přebytku v hodnotě 0,1 % HDP.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.