O americké volby je už nyní obrovský zájem

Volby v USA: Miliony Američanů už využily korespondenční volbu, další voliči se dostavili do volebních místností.

Již 66 milionů Američanů odevzdalo svůj hlas – mají totiž strach, že by v hlasovací místnosti mohli chytit koronavirus, informují Financial Times. Do voleb zbývá méně než týden. Podle zájmu se zdá, že volební účast může být rekordní.

Otevření volebních místností na delší dobu je reakcí na obavy z koronaviru. Mnoho lidí této možnosti využívá, aby se vyhnulo přeplněným volebním místnostem, kde se obávají, že by mohli chytit koronavirus.

Joe Biden podle celostátních průzkumů vede o 8,5 procentního bodu, podle dalších má náskok, i když malý, i v rozhodujících státech. Velký zájem může být i kampaní Demokratů, kteří vyzývali voliče, aby volili korespondenčně, nebo dříve, aby se vyhnuli tlačenicím a nákaze. Trump naopak uvedl, že korespondenční hlasování je zdrojem podvodu.

Prozatímní průzkumy ukazují, že odvolili spíše Demokraté a že narostl počet „nových“ voličů, těch, kteří v roce 2016 nevolili. FT uvádějí, že tato exploze nových voličů povede nejen k rekordní účasti, ale zdá se, že prospěch z ní mají Demokraté a jejich kandidát Joe Biden.

Republikáni ale upozorňují na to, že dělat předčasné závěry není vhodné. Demokraté hlasují korespondenčně a předem, Republikáni budou ve velkém hlasovat až ve volební den, a to osobně.

Nárůst korespondenčních hlasů ale může vést i k tomu, že bude trvat, než bude znám vítěz voleb. V klíčových státech jako je Pensylvánie nebo Wisconsin budou sčítat korespondenční hlasy až v den voleb, takže se celý proces sčítání může dosti protáhnout.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.