Ukrajině hrozí „krvavý chaos“, nebo jen ústavní krize

Prezident Zelenskij požaduje odvolání soudců Ústavního soudu, který minulý týden odmítl protikorupční zákony.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij v pondělí (2. listopadu) varoval, že půjčky zahraniční pomoci a bezvízová dohoda s Evropskou unií jsou ohroženy, pokud parlament neobnoví protikorupční reformy. Ukrajinský prezident navíc dodal, že země může sklouznout do „krvavého chaosu“.

Prezident Zelenskij požádal ukrajinský parlament, Věrchovní radu, o rozpuštění Ústavního soudu a obnovení protikorupčních zákonů, které minulý týden Ústavní soud zrušil, výsledek hlasování je však nejistý.

Zelenskij naznačil i možnost rozpuštění parlamentu v případě, že by poslanci tato opatření neodhlasovali: „Chci, aby tento parlament pracoval pro stát. Zda bude Věrchovní rada fungovat i nadále, závisí na závěrech našich reprezentantů“, tweetoval ukrajinský prezident.

Nevyrovnané prosazování reforem na Ukrajině už zdrželo dohodu s Mezinárodním měnovým fondem (MMF) o celkem pěti miliardách dolarů na podporu ukrajinské ekonomiky, která čelí dopadům pandemie nového koronaviru.

Prezident Zelenskij řekl zpravodajskému kanálu ICTV, že po soudním verdiktu ohledně zákonů proti korupci MMF Ukrajině pohrozil, že svou podporu stáhne.

Opoziční strany tvrdí, že budou hlasovat proti Zelenského návrhu, který bývalá premiérka a předsedkyně strany Vlast Julia Tymošenková označila za „státní převrat“, jehož cílem je soustředit více moci do jeho rukou.

Ani podpora Zelenského z řad jeho vlastní vládní strany Sluha národa (SluNa) není stoprocentně jistá. Například poslankyně strany Halyna Jančeková se vyjádřila v tom smyslu, že prezidentské návrhy podpoří pouze v případě, že se nenajde „méně bolestivé řešení“.

Prezident řekl, že Ukrajinci nebudou tolerovat další ustupování od slibovaných reforem.

„Buď bude země znovu uvržena do krvavého chaosu, nebo stát jako systém transparentních pravidel a dohod ukončí svou existenci,“ prohlásil Zelenskij v audionahrávce výzvy zákonodárcům, kterou získal zpravodajský server Liga.net.

Zelenského návrh nakonec nebyl na úterním jednání ukrajinského parlamentu projednán. Podle slov šéfa frakce strany SluNa Davida Arachamii se hledá „jemné“ a „odpovědné“ řešení situace kolem protikorupčních zákonů a Ústavního soudu Ukrajiny.

Psali jsme:

Zelenskij v komunálních volbách zřejmě neoslnil. Ukrajina se vrací k politické polarizaci

Ilustrační foto: Autor – Адміністрація Президента України, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=79108175

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.