Kritický moment pro americkou demokracii

Volby v USA: Dokážou americké instituce zaručit integritu volebního procesu v USA?

Noviny Financial Times ve svém úvodníku k prezidentským volbám v USA napsaly, že je zásadní, aby  americké instituce zajistily, že každý legitimně odevzdaný hlas, bude započítán.

Smutný moment, tak nazval Donald Trump povolební ráno, když tvrdil, že se „na náš národ připravuje obří podvod.“ A smutné opravdu je, píšou noviny, když prezident země zpochybňuje integritu volebního procesu.

Prezident Trump si nakonec vedl lépe, než se očekávalo a v době psaní tohoto úvodníku (4. listopadu) ani on a ani Joe Biden nemají potřebných 270 hlasů. Nakonec může jít o několik tisíc hlasů v klíčových státech.

Jenže ve chvíli, kdy se hlasy ještě počítaly a kdy nebylo rozhodnuto o osudu řady významných států, se stávající americký prezident rozhodl ohlásit své vítězství a zároveň i podvod. Chce, aby Nejvyšší soud zarazil počítání hlasů.

Už týdny před volbami dával Trump najevo, že zpochybní výsledek prezidentských voleb. Teď je potřeba, aby instituce byly schopné ho zadržet, protože je v sázce jejich integrita. Každý hlas, který byl legitimně odevzdán, musí být započten.

Hlasy musí být ověřeny a demokratický proces dodržen. Musí tomu tak být, i když to bude trvat déle nebo i několik dní.

Prvotní loajalita totiž nemůže být ke straně a politické vášně musejí jít stranou. Zásadní loajalita musí být vůči americkému volebnímu procesu, míní úvodník.

Snad ale všichni nepůjdou v Trumpových stopách. Noviny uvádí příklad televize Fox News, která častou sloužila jako echo současného prezidenta. Přesto televize Fox News jako první oznámila, že Arizonu získali demokraté, a to dříve, než to byl schopen uznat Trumpův štáb.

Náznaky nezávislosti tu jsou, jenže tato nezávislost nemusí přežít bouři, která může přijít.

Ať volby dopadnou jakkoliv, ukazují na hluboké rozdělení Ameriky – v sociálním, politickém a ekonomickém slova smyslu. Demokraté mají pobřeží a města, republikáni si drží střed země, malá města a venkovské oblasti.

Odpovědní vůdci se pokusí rozdělenou zemi spojit a uznat sdílený respekt pro demokratický proces. Jenže je tragické i očekávané, že od Donalda Trumpa to nemůžeme čekat.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.