Hořké volby, které toho moc nevyřeší

Volby v USA: Vítěz voleb, ať je jím kdokoliv, dostane hluboce rozdělenou zemi, kde zhruba polovina elektorátu bude odmítat legitimitu jeho výhry.

Komentátor Edward Luce píše ve svém volebním komentáři, že ať už v amerických volbách zvítězí kdokoliv, vést rozdělenou zemi bude obtížné.

Volby by měly řešit rozdíly. Jenže, ať už vyhraje Joe Biden či Donald Trump, dostane hluboce rozdělenou zemi, kde zhruba polovina elektorátu bude odmítat legitimitu jeho výhry.

Než budou spočteny korespondenční hlasy, může trvat několik dnů.

Republikáni si už pospíšili a v Pensylvánii podali dvě žaloby na zpochybnění korespondenčního hlasování. Je přitom jasné, že většina korespondenčních hlasů patří demokratům, takže případný úspěch této žaloby může rozhodnout o příštím americkém prezidentovi.

Trump se vyjádřil hned ráno: „Jednoduše, tyhle volby jsme vyhráli. Takže půjdeme k nejvyššímu americkému soudu. Chceme, aby to hlasování zastavili.“

Situace má všechny prvky dramatu, takže není divu, že Trump už na Twitteru rozšiřuje, že „se snaží ukrást volby.“

Průzkumy indikovaly jasné vítězství Bidena. Jenže nakonec je vše mnohem těsnější, než modely naznačovaly. Týká se to také modelů, které interně používal Trump a lidé kolem něj.

Florida měla patřit Bidenovi, ale zřejmě kubánští a hispánští voliči dali přednost Trumpovi. Stejně tak je možné, že se nadsazuje počet korespondenčních hlasů, které prý patří demokratům.

Amerika nyní čelím dvěma nebezpečím. Jedno je okamžité a to druhé je strukturální. Je možné, že soudy budou nějak zapojeny do určení volebního výsledku. Je to kvůli korespondenčním hlasům. Trump zabodoval u těch, kteří k urnám dorazili osobně. A zabodoval víc, než se čekalo. Jenže tu jsou právě korespondenční hlasy. Trump má tím pádem „nabito“ na to tvrdit, že korespondenční hlasy jsou podvod. Je tu navíc děsivý precedent z Floridy roku 2000, kdy bylo přepočítávání hlasů zastaveno.

Druhé, strukturální nebezpečí je ohrožení legitimity celého systému. Pokud Trump znovu vyhraje, pak to bude znovu výhra s absolutně menším počtem hlasů. V řádných systémech by už vítězem byl Biden. Jenže americký systém volitelů dává větší hlas malým venkovským státům.

Pokud Biden vyhraje, zdědí silně rozdělenou zemi. Obzvláště tomu tak bude, když Senát zůstane v rukou republikánů.

I kdyby Trump prohrál, stejně si vedl nad očekávání. Republikáni jsou „Trumpovi.“

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.