EU možná uvalí na USA cla

Možnost uvalení cel na americké výrobky souvisí s dlouhodobými spory ohledně dotací v leteckém průmyslu.

Světová obchodní organizace umožňuje uvalit cla na zboží až v hodnotě 4 miliard dolarů jako odvetu. EU se připravuje na uvalení cel na americké produkty. Hořký a dlouhý spor týkající se dotací v leteckém průmyslu nyní tento krok EU umožňuje.

Financial Times mají informace, že celá akce je připravená, ještě je potřeba, aby národní vlády schválily seznam zboží, na které se cla uvalí.

Celý spor se týká nezákonných státních dotací pro letecké firmy – z USA Boeing a v EU pak Airbus. USA již uvalily cla na evropské zboží počínaje italskými víny po francouzské sýry.

Cla mají být představena brzy, EU odkládala jejich zavedení tak, aby k němu nedošlo před americkými volbami. Představitelé EU se obávali, že by byli obviněni ze zasahování do volební kampaně.

Existuje ale možnost odvrácení cel, a sice pokud by USA okamžitě zrušily svá cla, které již před časem uvalily na evropské zboží. Soupis zboží, který mají FT k dispozici je široký zahrnuje škálu od letadel a traktorů po vybavení do tělocvičen až k pomerančovému džusu.

USA uvalily větší cla na EU, ale Brusel doufá, že další odvetná cla mohou odstartovat jednání s USA. Komisař EU, Valdis Dombrovskis, opakovaně uvedl, že chce dohodu s USA ohledně dotací pro letecký průmysl, která by hořký spor ukončila.

Psali jsme:

Trump zvýší cla na evropská letadla

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.