Mélenchon ohlásil kandidaturu na prezidenta Francie v roce 2022

Podmínkou je, že dostane dostatečnou podporu francouzské veřejnosti.

Lídr francouzské radikální levice Jean-Luc Mélenchon prohlásil, že v roce 2022 bude kandidovat na prezidenta v případě, že získá dostatečnou podporu veřejnosti. Bude se jednat o jeho třetí kandidaturu do Elysejského paláce, kandidoval již v roce 2017 a 2012.

Mélenchon patří hlavním oponentům hospodářské politiky současného prezidenta Emmanuela Macrona a také k podporovatelům hnutí žlutých vest. V minulých francouzských prezidentských volbách v roce 2017 dostal 19,5% podporu voličů.

Mélenchon řekl, že je připraven kandidovat, ale učiní tak pouze v případě, že se k petici podporující jeho kandidaturu na prezidenta na internetu přihlásí 150 tisíc lidí.

„Musíme lidem na konci tunelu rozsvítit, můžeme dělat věci jinak,“ řekl Mélenchon ve večerních zprávách televizního kanálu TF1.

Mélenchon jako „levicový buřič“ často kritizuje to, jak současná vláda řeší pandemii koronaviru ve Francii, kde v sobotu počet úmrtí přesáhl 40 tisíc.

Pařížský soud udělil Mélenchonovi v prosinci 2019 podmíněné tříměsíční vězení a pokutu 8 000 eur za zastrašování úředníků, kteří ho vyšetřovali kvůli možným nesrovnalostem ve financování.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.