Kteří světoví politici nespěchají s gratulacemi Bidenovi?

Někteří představitelé vyčkávají na oficiální výsledky prezidentských voleb a vyřešení právních sporů kolem voleb.

Zatímco řada spojenců USA spěchala k Joe Bidenovi s gratulacemi ke zvolení prezidentem USA, několik světových politiků zůstalo zdrženlivých, všímá si Deutche Welle ve svém přehledu.

Čína se zdrží komentování výsledků voleb až doby jejich právní formalizace, zaznělo z Pekingu. „Všimli jsme si, že se pan Biden prohlásil vítězem voleb,“ řekl mluvčí čínského ministerstva zahraničí. Dále dodal: „Chápeme, že výsledek amerických prezidentských voleb bude určen podle amerických zákonů a procedur“.

Mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina, Dmitrij Peskov se vyjádřil v tom smyslu, že ruská strana nebude výsledky komentovat do doby, kdy budou vyřešeny právní otázky a výsledek voleb bude oficiální. Kreml považuje v současné situaci za správné počkat si na oficiální oznámení.

Gratulace nepřišla ani od brazilského lídra Jaira Bolsonara. Podle slov jeho viceprezidenta Hamiltona Mouraoa čeká brazilský prezident na vyřešení tahanice o podvodných hlasech v prezidentských volbách. Bolsonaro Bidenovi poděkuje „v pravý čas“, až uvidí, co se stane s Trumpovými žalobami.

Mexický prezident Andres Manuel Lopez Obrador s gratulací také otálí. Podle vlastních slov je vázán ústavou země k tomu, aby gratuloval vítězi až po vyřešení právních bitev. Zopakoval také svoje dřívější stanovisko: „Jak se může prezident Mexika stát soudcem a říct: ‘Tento kandidát vyhrál’?“  Obrador na tiskové konferenci sice o Bidenovi hovořil jako o „možném zvoleném prezidentovi“. Zdůraznil ale, že Mexiko je ve sporech o vítěze neutrální.

Naprosté ticho je v Severní Koreji, kde o výsledcích voleb místní média nijak neinformovala. V roce 2016 se tam informace o zvolení Trumpa objevila až dva dny po volbách. V minulosti nazval severokorejský lídr Kim Čong-un Bidena „hlupákem s nízkým IQ“. Biden označil Kima za „hrdlořeza“.

Slovinský premiér Janez Jansa zatím Bidenovi k výhře negratuloval, zatímco předčasně gratuloval k vítězství Trumpa, a to v době, kdy sčítání hlasů neskončilo. Jansa také opakoval obvinění z volebních podvodů demokratů. Na svém Twitteru ale také zmínil, že doufá v přátelské vztahy mezi USA a Slovinskem.

(Nesprávně jsme v článku uvedli, že Janez Jansa je prezidentem Slovinska. Ve skutečnosti je premiérem země. Omlouváme se za chybu.)

Aktuálně připomínáme:

Čína pogratulovala Bidenovi k vítězství ve volbách

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.