Polsko a Maďarsko vetují rozpočet. Chtějí kompromis ve vazbě financování na právní stát

Vlády Ve Varšavě a v Budapešti jsou proti spojování peněz z Evropské unie s dodržováním zásad právního státu.

Maďarsko a Polsko na pondělním jednání velvyslanců členských zemí EU zablokovaly přijetí rozpočtu a fondu obnovy na roky 2021 až 2027. Důvodem je doložka k rozpočtu, která podmiňuje přístup k penězům dodržováním zásad právního státu.

Vlády ve Varšavě a Budapešti jsou proti spojování peněz z Evropské unie s dodržováním zásad právního státu. Obě vlády čelí formálnímu vyšetřování EU kvůli podkopávání nezávislosti soudů, médií a nevládních orgánů, uvádí Reuters.

Mluvčí polské vlády uvedl rozhovoru s polským rozhlasem: „Čekáme na nové návrhy, které budou v souladu jednak se smlouvami EU, jednak se závěry Evropské rady z července, kdy byl schválen rozpočet EU.“

Podle informací Reuters Maďarsku a Polsku hrozí, že ztratí přístup k desítkám miliard eur z fondů EU v případě, že podmínka vazby na právní stát zůstane zachována.

Polská média uvedla, že polská strana si je vědoma toho, že dodatek nebude možné zcela zrušit, Varšava se ale snaží o rozmělnění mechanismu, který finance spojuje s právním státem.

Jeden z polských návrhů předpokládá, že Evropská komise by vyžadovala jednomyslnost, pokud by chtěla zablokovat platby členské zemi. Podpora veta ze strany Budapeště by podle dalších polských předpokladů mohla znemožnit aktivovat vazbu mezi platbami z EU a dodržováním zásad právního státu.

O dalších krocích mají země EU jednat ve čtvrtek. Pondělní veto prezentovalo Polsko jako začátek debaty směřující ke kompromisu. Polský náměstek ministra zahraničí Szymon Szynkowski v televizním rozhovoru řekl, že nejdůležitější debata bude teprve následovat, nynější veto padlo jen na jednání velvyslanců. Szynkowski dále řekl: „Polsko chce, aby byl dlouhodobý pakt přijat co nejdříve… ale nelze to dělat na úkor suverenity členských států.“

Polské a maďarské veto pravděpodobně způsobí další zpoždění peněz, které měly z EU směřovat na hospodářské oživení v souvislosti s pandemií. Původně měly tyto zdroje z EU začít proudit v polovině roku 2021.

Průzkum veřejného mínění vedený organizací United Surveys ukázal, že veto podporuje 57 % Poláků, zatímco 20 % je proti zablokování rozpočtu EU. Podle dalšího průzkumu podporuje vládnoucí polskou konzervativní stranu Právo a spravedlnost (PiS) 30 % voličů.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.