Kaczyński hrozí EU vetem kvůli problému právního státu

Polský vicepremiér přirovnal v novém rozhovoru EU k Sovětskému svazu. Hrozí vetem evropského rozpočtu i Fondu obnovy.

Evropský parlament a Evropská rada se nemohou shodnout na kontrolním mechanismu ohledně právního státu v EU. Lídr strany Právo a spravedlnost a novopečený vicepremiér polské vlády Jaroslaw Kaczyňski mezitím pohrozil polským vetem v hlasování o evropském rozpočtu a Fondu obnovy v případě, že dojde k realizaci podmínek právního státu.

Kaczyński v rozhovoru pro polské noviny Gazeta Polska Codzinnie sdělil, že jeho vláda je připravena hájit životní zájmy Polska vetem v případě, že budou pokračovat hrozby a vydírání ze strany EU. Kaczyński dokonce zašel tak daleko, že jednání Evropské unie přirovnal k vládě Sovětského svazu v Polsku, tj. v Polské lidové republice.

Polský vicepremiér pak v rozhovoru ještě řekl, že stojí „na správné straně dějin“ a varoval, že ti, kdo se snaží Polsku sebrat jeho suverenitu, pohoří.

Slova polského vicepremiéra hned tvrdě kritizoval bývalý předseda Evropské rady a premiér Polska, Donald Tusk: „Vicepremiér Kaczyński oznamuje připravenost zablokovat finanční pomoc pro Polsko jen proto, aby nebylo potrestáno za narušení právního státu. A já jsem si myslel, že mě už ničím nedovede překvapit.“

Psali jsme:

Maďarsko a Polsko se brání „dvojím standardům“ EU a založí společný ústav

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.