Argentina snížila šance na brzkou dohodu s MMF o splátkách

Vláda s novým programem splátek pro MMF nespěchá, nyní prosazuje zavedení jednorázové daně z bohatství.

Argentinský ministr hospodářství Martín Guzmán snížil šance na brzkou dohodu s Mezinárodním měnovým fondem o splacení půjčky ve výši 44 miliard amerických dolarů.

Guzmán novinářům sdělil, že argentinská vláda s novým programem nespěchá a dokáže udržet stabilní měnu. Podle ministrových slov také není třeba, aby Argentina hledala další finanční pomoc u Číny.

Argentina chce postupovat „solidním tempem, ale vyžaduje společné porozumění a legitimitu“, sdělil dále Guzmán a dodal, že dohoda s MMF v březnu nebo dubnu by určitě byla přijatelná.

V rozhovoru pro argentinské noviny Página/12 Guzmán vysvětlil, že nesplacení dluhu MMF by mělo „nesmírné náklady“ a udělalo by z Argentiny „vyvrhele“.

Podle Guzmána není devalvace argentinské měny na pořadu dne a volání po ní postupně slábne. Přiznává však, že rozdíl mezi oficiálním a paralelním (neoficiálním) směnným kurzem argentinského pesa je problém. Současná devizová politika Argentiny může pokračovat, protože v roce 2021 Argentina nebude muset splácet dluhy soukromým věřitelům.

V roce 2021 vláda plánuje růst dolarových rezerv. Na otázku, zda MMF požaduje od Argentiny strukturální ekonomické reformy, Guzmán neodpověděl. Prohlásil však, že mzdy a sociální zabezpečení porostou v roce 2021 rychleji než inflace.

Ministr hospodářství mimo to podpořil návrh zákona současné vládní koalice o dani z bohatství a označil ho za mimořádné opatření pro mimořádný okamžik. Zákon již prošel dolní komorou argentinského parlamentu a nyní by jej měl projednat Senát. Daň by měla do rozpočtu země přinést 3 miliardy dolarů a dotkne se 9 až 12 tisíc nejbohatších Argentinců. Jednorázovou daň zaplatí jednotlivci, jejichž deklarovaná aktiva přesahují 200 milionů pesos. Daňová sazba bude u aktiv v Argentině dosahovat výše 3,5 procenta a v případě aktiv a zboží mimo zemi až 5,25 procenta.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.