Návrat k normální Americe se nekoná

Proč je novým normálem americké politiky slepá ústavní ulička, do které země směřovala už před zvolením Trumpa?

Edward Luce píše pro Financial Times o tom, že po prezidentských volbách se nekoná návrat k „normálu“, přetrvává ústavní slepá ulička.

Trumpovi oponenti by si mohli říci: sláva, Amerika se vrací k normálu. Jenže není náhodou ten normál to, co vůbec Donalda Trumpa do Bílého domu dostalo?

Za prezidenta Baracka Obamy se nastavilo rozdělení – demokrat v Bílém domě, ale republikáni jsou doma na Capitol Hill (tj. v parlamentu, Kongresu). Co prezident navrhl, Kongres zamítl. Voliči obviňovali z politického patu prezidenta. Vztek si vybili zvolením Trumpa. Nebude stejný vzorec fungovat znovu?

Někteří republikáni se už do nominantů do Bidenovy administrativy pustili skutečně zostra, aniž by se vůbec daní nominanti mohli představit. Takový senátor Marco Rubio, to je spolehlivý indikátor Republikánské strany. Tvrdí, že Joe Biden si vybral „řádné správce pro pád Ameriky“. Amerika se tím vrací k normálu, který je jí zároveň odporný. Biden se vrací tak trochu k prezidentu Abrahamu Lincolnovi, část Američanů ho považuje za nelegitimního prezidenta, i když ještě ani nesložil přísahu.

Jenže republikáni mohou demokratům připomenout kulometnou palbu, z kulturních válek, kterou demokraté proti Trumpovi vedli. Politicky je to ale odlišné: Hillary Clintonová, i když dostala o tři miliony hlasů víc než Trump, přiznala v roce 2016 svou porážku hned druhý den. Trump to dodnes neučinil, píše Luce.

Co tedy může v takové situaci Biden dělat?

První linie boje je stát Georgia. Když totiž ve volbách v Georgii v lednu demokraté uspějí, pak budou mít po kontrolou Senát. Šance nebyly velké, ale Trump jim tak nějak nechtěně pomáhá. Trump tvrdí, že systém v Georgii byl podvodný a republikáni se tak tváří, že vlastně vyhrál Trump. Kdyby se vydali do plného boje proti Bidenovi, pak by přiznali, že prezidentem byl zvolen on.

Co takhle šarm? Biden má pověst, že umí okouzlit i oponenty a dohodnout se. Jenže to platilo pro 20. století. Dnes už ne, myslí si Luce. Republikánská strana je dnes Trumpova.

Když nezabere šarm, je tu cesta exekutivy, cesta hodně nebezpečná. Trumpovy exekutivní příkazy vytvořily zeď na hranici s Mexikem, či zrušily ekologické regulace. Když je Trump využíval, demokraté to kritizovali s tím, že jde o zneužívání prezidentských pravomocí. Když se Biden touhle cestou vydá, i když jeho cíle budou třebas jiné, dává tím munici příštímu Trumpovi.

Nakonec je zde ještě silně konzervativní Nejvyšší soud, který „sestřelí“ Bidenovy návrhy – snížení emisí, omezení práva na držení zbraní, či podporu odborů, píše Luce. Což vyvolá další radikalizaci levice. USA mířily do slepé ústavní uličky před tím, než byl zvolen Trump. Toto je ten normál, k němuž se země vrací.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.