Kreml kritizoval čečenskou televizi za reportáž o pohřbu teroristy

Státní televize se stala terčem kritiky za reportáž o pohřbu Anzorova, který uřezal hlavu francouzskému učiteli a kterého někteří v Čečensku vidí jako hrdinu.

Čečenské úřady se brání kritice ze strany Kremlu za to, že místní státní televize „Groznyj“ odvysílala reportáž z pohřbu Abdulacha Anzorova, který ve Francii v polovině října zavraždil francouzského učitele. Podle čečenského ministra pro informace a tisk Achmeda Dudajeva pracovali žurnalisté státní televize „Groznyj“ „profesionálně“. Reportáž podle ministra v žádném případě neospravedlňovala vraždu. Dudajev také odmítl, že by v Čečensku ospravedlňovali terorismus.

7. prosince se v Čečensku konal pohřeb Anzorova. Televize o tom natočila reportáž, která nazvala teroristu za „oběť provokace“. Zaznělo, že Anzorov byl „bohabojným mladíkem a nevyznačoval se agresí“, nicméně se nedokázal vypořádat s pocity zranění kvůli „otevřené islamofobní provokaci a tlaku na city věřících“.

Den před odvysíláním reportáže se v řadě muslimských skupin ruské sítě VK objevilo video z pohřbu, kde se například hovořilo o tom, že Anzorov je „hrdina“, který bránil čest proroka.

Na situaci pak reagoval mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Peskov zdůraznil, že státní televize nabízí různé úhly pohledu, ale Kreml považuje za jediný správný pohled odsouzení vraždy.

Anzorov 16. října v Paříži uřízl hlavu francouzskému učiteli a následně byl zabit francouzskou policií. Následně se ukázalo, že motivem zločinu bylo náboženství. Anzorovovi vadilo, že učitel ukázal studentům karikatury proroka Mohammeda a ilustroval jimi princip svobody slova. Celkem 14 dalších lidí podezřívají k podílu na zločinu. Patří k nim někteří příbuzní Anzorova. Celkem sedm lidí bylo už obviněno ze spolupodílu na teroristickém útoku a čtyři z nich jsou studenti.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.