Americký Senát odmítl zablokovat dohodu o prodeji zbraní Abú Dhabí

Prezident Donald Trump oficiálně pohrozil, že bude vetovat snahy Kongresu zablokovat dohodu o prodeji zbraní Spojeným arabským emirátům.

Senát Spojených států amerických odmítl pokusy zablokovat prodej bojových letounů a dronů Spojeným arabským emirátům. Dohoda se cení na celkem 23 miliard dolarů a byla součástí procesu normalizace vzájemných vztahů mezi státem Izrael a Spojenými emiráty za zprostředkování USA.

Prezident Donald Trump oficiálně pohrozil, že bude vetovat snahy Kongresu dohodu zablokovat.

Dvě procedurální hlasování v Senátu nezískala většinu z celkem 100 členů této komory parlamentu. Rezolucím, které se snažily prodej zbraní zablokovat, chyběla dvoutřetinová podpora, která by byla v tomto případě nutná.

Podporovatelé dohody zdůrazňovali, že Spojené emiráty jsou důležitým americkým spojencem na Blízkém východě. Kritici upozorňovali na roli emirátů ve válce v Jemenu a také na formální způsob, jak se prodej realizuje. Bílý dům tvrdí, že smyslem dohody je, aby Spojené emiráty mohly odstrašit stále agresivnější Írán. Jeden z hlavních kritiků dohody, demokrat Bob Menendez tvrdí, že tak velký prodej zbraní bez širší strategie na Blízkém východě riskuje nové závody ve zbrojení v už tak nestabilní části světa.

Dohoda umožňuje prodej stíhaček F-35, 14-ti tisíců bomb a další munice a druhý největší prodej dronů americké produkce do jedné země.

Předpokládá se, že Joe Biden a jeho demokratická administrativa dohodu přezkoumá. Sněmovna reprezentantů, kde mají většinu demokraté, nejspíš podpoří rezoluce, které by dohody zablokovaly.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.