Internetoví giganti budou ručit za obsah až šesti procenty z prodeje

Velké internetové společnosti budou ručit až 6 % svých tržeb v případě porušení plánovaných pravidel EU pro nakládání s uživatelským obsahem.

Podle návrhu se na společnosti s více než 45 miliony uživatelů (což odpovídá 10 % populace EU), budou vztahovat nová nařízení, informovala agentura Reuters.

Je to mimo jiné nezbytné, protože podle předběžné verze Zákona o digitálních službách (DSA – Digital Services Act) představují systémové riziko. Podle toho by technologičtí giganti museli více potírat nelegální obsah, jako je dětská pornografie, a podniknout důraznější kroky proti manipulaci voleb nebo informací o zdraví.

Firmy Google a Facebook zatím odmítly návrh DSA komentovat. Samotné zavedení může trvat déle než rok, protože je třeba zohlednit zpětnou vazbu od jednotlivých členských států EU a od parlamentu EU. Očekává se také intenzivní lobbování.

Psali jsme:

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.