Z pozadí summitu: Merkelová a Borisov odmítli sankce proti Turecku

Diplomatické zdroje z EU přiznávají, že k největším odpůrcům sankcí proti Turecku patřila německá kancléřka a bulharský premiér, považovaný za „Erdoğanova přítele“.

Německá kancléřka Angela Merkelová a bulharský premiér Bojko Borisov patřili na summitu Evropské rady, který se konal na konci minulého týdne, k nejhlasitějším odpůrcům sankcí proti Turecku, informovaly zdroje z jednání. Další země, jako Španělsko, Itálie, Malta a Maďarsko, byly také proti, nicméně svůj názor nedávaly najevo tak hlasitě.

Francie, která žádala tvrdou reakci EU vůči Turecku v podobě sankcí, měla podporu Rakouska.

Výsledkem summitu bylo slovní odsouzení tureckých kroků a jeho agresivity ve východním Středomoří. Prakticky si EU vybrala měkčí postoj a dala Ankaře další tři měsíce času. Na černý seznam tureckých společností a lidí, kteří se podílejí na „nepovolené“ těžbě zemního plynu v oblasti Kypru, sice přibyla nová jména, ale již uvalené sankce mají minimální dopad a Turecko v těžbě pokračuje.

Evropská komise má do března 2021 zpracovat zprávu o vztazích EU a Turecka, která se má zabývat „možnostmi a nástroji“ dalšího postupu. EU slíbila Turecku další finance na zvládání migračního toku s tím, že „pozitivní agenda“ je stále na stole.

Německo se staví proti sankcím EU vůči Turecku dlouhodobě. O bulharském premiéru Borisovovi řekl nejmenovaný evropský diplomat, že „je znám jako Erdoğanův přítel a jeho chování je nepředvídatelné“.

Výsledek jednání summitu Evropské rady byl porážkou pro Řecko, které již v létě požadovalo citelné sankce proti tureckému bankovnímu a energetickému sektoru. Přesto se řecká strana tvářila statečně a výsledek prezentovala pozitivně. „Evropa postupuje krok za krokem. To v této Radě udělali. Další krok, který je důrazným varováním pro Turecko, aby změnilo své chování“, uvedly řecké vládní zdroje. Výsledek summitu ale není dobrou zprávou pro řeckého premiéra Kyriakose Mitsotakise, který bude vystaven kritice řecké politické opozice.

Většina řeckých médií v pátek informovala, že rozhodnutí lídrů EU o Turecku bude mít nulovou přidanou hodnotu, a předpověděla, že turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan bude ve světle těchto mírných kroků Evropy ještě agresivnější.

Psali jsme:

Ilustrační foto: Autor – European People's Party – IMG_5351, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=61948509

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.