Ropa podražila na předpandemickou úroveň

Jeden barel ropy stojí kolem 50 dolarů. Letošní celosvětová spotřeba ropy se snížila…

Světová cena ropy se vrátila na cenu před březnem 2020, poprvé od té doby stojí jeden barel ropy typu Brent 50 dolarů. Ruská ropa typu Urals se prodávala za 50 – 51 dolarů.

V březnu letošního roku spadla cena ropy dramatickým způsobem. Pád cen souvisel s poklesem spotřeby, který vyvolala postupující pandemie nového koronaviru. Podle informací Mezinárodní energetické agentury se poptávka po ropě v roce 2020 snížila: v roce 2019 činila 100,1 a v letošním roce 91,28 milionů barelů za jeden den. Do ceny se pak ještě promítl spor skupiny OPEC+ kvůli snížení těžby, který vedl ke krátkodobé cenové válce. Jejím důsledkem byl propad cen ropy až o 30 % na 31 dolarů za barel ropy typu Brent. Jednalo se o největší propad ceny ropy během jednoho dne za posledních skoro 30 let (od roku 1991). V dubnu letošního roku se OPEC+ k dohodě vrátila a těžbu ropy omezila.

Ceny ropy Brent v prosinci 2020. Zcela aktuální informace najdete na webu Oilprice.com.

Nynější zvýšení ceny ropy vidí analytici spíše jako důsledek obecné změny nálad na světovém trhu způsobené „očkovacím optimismem“, nikoliv jako důsledek objektivních faktorů, neboť trh nechal bez povšimnutí například růst ropných rezerv v USA.

Vyšší cena ropy se podle odhadů udrží do ledna 2021, po inauguraci nového prezidenta USA se očekává snížení ceny na zhruba 47 dolarů za barel, což je podle analytiků odpovídající cena.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.