Libanon stále nemá vládu. Znova se čeká na Macrona

Podle slov předsedy parlamentu je cesta k vládě „zcela zablokovaná“. Řešení by měl pomoci najít francouzský prezident, který ovšem onemocněl.

Libanon stále hledá novou vládu. Předseda zdejšího parlamentu Nabih Berri se v úterý nechal slyšet, že cesta k nové vládě je v zemi „zcela zablokována“. Slova padla před další návštěvou francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, který by mohl pomoci situaci vyřešit.

Do řady frakcí rozdělení libanonští polici se nejsou schopni na nové vládě dohodnout od 4. srpna, kdy minulá vláda v důsledku výbuchu v Bejrútu rezignovala. Libanon se tak ocitá uprostřed těžké ekonomické a finanční krize bez řádně fungující vlády.

Předseda parlamentu Berri prohlásil, že “země se ocitla v tunelu a neví, jak se z něj dostat”.

V pondělí opět zazněly z úst designovaného premiéra Saada al Harírího a prezidenta Michela Aouna rozdílné názory na formování vlády. Oba politici se navzájem obvinili ze zpoždění při jejím sestavování.

Berri, který je spojencem Hizballáhu, ovšem za viníky současné blokády považuje jak premiéra, tak prezidenta země, a domnívá se, že by právě Macron mohl být schopen něco se současnou situací udělat. „Můžeme jenom čekat“, sdělil Berri v souvislosti s chystanou návštěvou francouzského lídra. Macron se do Libanonu chystal původně později v prosinci a mělo se jednat o jeho třetí návštěvu od doby, kdy v Bejrútu došlo k tragickému výbuchu přístavního skladu. Ve čtvrtek ale Elysejský palác informoval o tom, že francouzský prezident onemocněl koronavirem.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.