Bolsonaro poblahopřál Bidenovi. Očekává se zhoršení vztahů Brazílie a USA

Zhoršení vztahů s Washingtonem by paradoxně mohlo Bolsonarovu Brazílii posunout blíže k Číně, která je největším obchodním partnerem země.

Brazilský prezident Jair Bolsonaro během úterka pogratuloval nově zvolenému prezidentovi USA Joe Bidenovi ke zvolení, uvedla agentura Reuters. Bolsonaro s gratulací doposud otálel. Bidenovi gratuloval až po výsledcích z kolegia volitelů.

Podle agentury zastíní pozdní uznání Bidenova vítězství budoucí vztahy obou zemí. Přitom do nedávna se vztahy obou zemí zlepšily natolik, že se začala diskutovat možnost dohody o volném obchodě mezi Brazílií a USA.

Nyní Donalda Trumpa v Bílém domě nahradí Biden, jehož postoj k Brazílii bude tvrdší, píše dále Reuters. Bude se to týkat otázek jako jsou ochrana životního prostředí, lidská práva a obchod. Bolsonaro bude ještě izolovanější na globální scéně, píše dále Reuters. Jak dále dodává, Bolsonaro díky změně v Bílém domě zůstane bez klíčového diplomatického spojence. Někteří experti jsou toho mínění, že zhoršení vztahů s Washingtonem by paradoxně mohlo Bolsonarovu Brazílii posunout blíže k Číně, která je největším obchodním partnerem Brazílie.

Bolsonaro ve své gratulaci vyjádřil připravenost spolupracovat s Bidenem a vybudovat brazilsko-americkou alianci na obranu suverenity, demokracie a svobody na celém světě.

Brazilský prezident před tím podobně jako Trump vyjadřoval obavy o údajných volebních podvodech během prezidentských voleb v USA.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.