Itálie: Počet úmrtí směřuje k válečným úrovním

Poradce italského ministerstva zdravotnictví vyzval k drastickému zpřísnění omezení, aby se zabránilo „národní tragédii“.

Walter Ricciardi, poradce ministra zdravotnictví Roberta Speranzy, uvedl, že vláda, která uvažuje o zpřísnění omezení během vánočních a novoročních svátků, by měla hlavní města úplně uzavřít, informovala agentura Reuters.

V rozhovoru pro deník La Stampa uvedl, že Řím „se neustále opožďuje“ v reakci na druhou, podzimní vlnu koronaviru. Itálie v úterý hlásila 846 úmrtí na COVID-19, přičemž celkový počet je 65 857, což jí zajistilo páté místo na světě.

Prezident italského statistického úřadu ISTAT, Gian Carlo Blangiardo, odhaduje, že v Itálii by počet úmrtí v roce 2020 mohl dosáhnout 700 tisíc, což je údaj, jaký se od roku 1944, kdy země byla ve druhé světové válce, nikdy nezaznamenal, uvedl web fanpage.it.

Úmrtnost díky covidu vzrostla

Od března do května se v Itálii zvýšila úmrtnost o 31 %. V červnu a červenci se však vrátila na úrovně pod průměrem z let 2015 až 2019: -1,2%. V období od srpna do září, což odpovídá začátku druhé vlny koronaviru, se úmrtnost vrátila k nadprůměrné (+ 3,7 %), navíc nejen v některých regionech, ale na celém území státu – nejvyšší nárůst je zaznamenán především ve střední a jižní části země a v regionech, jako je Sardinie, Apulie, Toskánsko, Umbrie, Sicílie a Kalábrie. Od ledna do září 2020 činil nárůst úmrtnosti 9 %.

Předseda vlády Giuseppe Conte v úterý vyzval Italy, aby se vyhnuli „nezodpovědným“ shromážděním o vánočních prázdninách. Ricciardi však řekl, že to nestačí: „Nizozemsko vyhlásilo lockdown jen na polovině našich úmrtí, Německo se uzavřelo na třetině z nich – nechápu toto zaváhání. Pokud nepřijmeme adekvátní opatření, směřujeme k „národní tragédii.“

Ricciardi dále v pořadu italské stanice La7 vystoupil s následujícími slovy:

„Existují lékaři, kteří to už nevydrží a uvažují o rezignaci, jsou vyhořelí… Některé zdravotní sestry si dávají plenky (aby nemusely chodit na záchod a kvůli tomu svlékat a pracně následně oblékat ochranný oděv), protože nechtějí nechat své pacienty na pokoji samotné… Dochází také k dalším nákazám zdravotních pracovníků, jen v listopadu jich bylo 1000.“

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.