Je Pakt stability mrtvý? Fiskální pravidla EU již nesplňují svůj účel

„Myslím, že po této pandemii již nebudeme moci myslet na Pakt o stabilitě a růstu, jak jsme to dělali v posledních letech,“ říká italský ministr zahraničí Di Maio.

Minulý měsíc poradce premiéra Giuseppe Conteho navrhl, aby ECB zvážila zrušení italských vládních dluhopisů, které nakoupila během krize, aby pomohla zemi se zotavit (psali jsme zde). S tou samou myšlenkou přišel také David Sassoli, předseda Evropského parlamentu.

Italský ministr zahraničí Luigi Di Maio to ovšem vidí jinak a má za to, že „Itálie musí splatit všechny další veřejné půjčky, které přijala v boji proti koronakrizi, a nemusí se uchylovat ke zrušení žádného ze svých vládních dluhů,“ uvedl v rozhovoru pro noviny Financial Times.

Dále tvrdí, že velký dluh veřejného sektoru třetí největší ekonomiky eurozóny je udržitelný.

„Cílem musí být udržitelný dluh a dobrý dluh,“ uvedl Di Maio. „O dluhu vzniklém během pandemie se vedla velká debata. Věřím, že se nyní musíme zaměřit na utrácení těchto peněz tím nejlepším produktivním způsobem pro Itálii.“

„Musíme zajistit, aby tyto dluhové investice mohly být splaceny a aby to byly produktivní investice.“ Předpokládá se, že italský veřejný dluh v letošním roce vzroste nad 160 % HDP v důsledku prudkého hospodářského poklesu způsobeného pandemií a velkých stimulačních balíčků, které vláda zahájila v boji proti koronaviru.

Di Maio uvedl, že zatímco Itálie by měla dostát svým závazkům, pravidla veřejných výdajů a půjček EU známá jako Pakt stability a růstu již dlouho neplní svůj účel.

„Myslím, že po této pandemii již nebudeme moci myslet na Pakt o stabilitě a růstu, jak jsme to dělali v posledních letech, to by nebylo udržitelné pro žádnou zemi. Všechny země se musely více či méně zadlužit, a proto staré parametry paktu stability nefungují. Mohli bychom dokonce přezkoumat dočasný rámec pro státní podporu pro některá strategická odvětví,“ dodal Di Maio.

Podobně se vyjádřil i Paolo Gentiloni (komisař EU pro ekonomiku), když tvrdil, že je zbytečné uvažovat o reaktivaci Paktu stability před rokem 2023.

Psali jsme:

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.