Čínské drony špehují Američany, tvrdí americké úřady

Podle závěrů amerického oddělení vnitřní bezpečnosti je závislost USA na čínských dronech a součástkách neudržitelná.

Vláda USA na federální, státní a místní úrovni využívá čínské drony, které čínská komunistická strana využívá ke špionáži. To je závěr Oddělení vnitřní bezpečnosti (Department of Homeland Security). S odvoláním na „obavy o bezpečnost“ ostatní útvary učinily stejná prohlášení a některé začaly podnikat kroky k omezení nákupu čínských dronů, informoval web National Review.

Drony vyrobené v Číně a provozované Američany mapují americkou infrastrukturu, zemědělství, železnice, vládní budovy, elektrárny, operace při katastrofách a pohyby policistů. Předpokládá se, že data shromážděná z těchto dronů jsou zasílána zpět do Číny, kde neexistuje rozdíl mezi civilním a vojenským sektorem.

Závislost USA na čínských dronech a součástkách je neudržitelná. I když americké společnosti čekají na uspokojení poptávky, pokud budou čínské drony vyloučeny z amerického trhu, stále je jich příliš málo na to, aby uspokojily potřeby americké vlády, a některé americké dronové společnosti se stále spoléhají na levné čínské díly. To je jeden z argumentů proti omezení přístupu na čínský trh s drony.

Rizika pro národní bezpečnost jsou však příliš velká, a tak by USA (kromě omezení přístupu na čínský trh s drony) měly také rozšířit stávající úsilí Pentagonu o vybudování americké a spojenecké výrobní základny dronů, která se nebude spoléhat na čínské díly.

Podtajemnice Obrany pro akvizici a podporu (Defense for Acquisition and Sustainment) Ellen Lordová je zastánkyní posílení americké suverenity rozvojem průmyslové základny pro kritické technologie v USA a ve spojeneckých zemích.

Ilustrační foto: Autor – Diana Măceşanu – https://unsplash.com/photos/fvPfMJL2wKw, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=97379471

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.