Ázerbájdžán zahajuje dodávky zemního plynu do Evropy plynovodem TAP

Transadriatický plynovod má přispět k nižší závislosti EU na dodávkách plynu z Ruska.

Z Ázerbájdžánu začal proudit zemní plyn do Evropy prostřednictvím plynovodu TAP (Trans-Adria-Pipeline). Ázerbájdžán tak bude mít větší podíl na lukrativním trhu, kterému dominuje Rusko, uvedla agentura Reuters.

Ministerstvo energetiky v Baku oznámilo, že cílem je dodávat Itálii, Řecku a Bulharsku celkem 10 miliard kubických metrů zemního plynu ročně.

TAP je součástí přibližně 3 500 km dlouhého potrubí Jižního plynového koridoru (Southern Gas Corridor), kterým Ázerbájdžán přepravuje zemní plyn ze svého gigantického plynového pole Shah Deniz 2. Turecko je již dlouho jedním z ázerbájdžánských zákazníků pokud jde o zemní plyn.

Jižní plynový koridor je iniciativou Evropské komise a je určen pro dodávky zemního plynu z oblasti Kaspického moře a Středního východu do Evropy. Trasa z Ázerbájdžánu do Evropy se skládá z plynovodu Jižní Kavkaz (South Caucasus Pipeline), Transanatolského plynovodu (Trans-Anatolian Pipeline) a TAP. Celková investice do této trasy se odhaduje na 45 miliard dolarů.

EU podporuje projekt TAP jako součást snahy stát se méně závislou na ruských dodávkách energie. Rusko ovládá zhruba třetinu evropského trhu s plynem, v roce 2020 tam prodalo zhruba 170 miliard metrů krychlových. V roce 2021 by to mělo být 183 miliard.

Luca Schieppati, generální ředitel TAP, uvedl: „TAP je nezbytnou součástí plynárenské sítě kontinentu a přispívá k plánu energetické tranzice. Nabízíme spolehlivou, přímou a nákladově efektivní dopravní cestu do zemí jihovýchodní Evropy i mimo ni.“

TAP usnadní dodávky plynu do zemí jihovýchodní Evropy prostřednictvím perspektivních propojovacích vedení. Zejména Bulharsko bude schopno pokrýt až 33 % své celkové poptávky po plynu prostřednictvím TAP po dokončení projektu Interconnector Greece Bulgaria (IGB). TAP hraje významnou roli při podpoře cílů evropské energetické bezpečnosti, diverzifikace dodávek a dekarbonizace.

Akciový podíl TAP tvoří BP (20 %), SOCAR (20 %), Snam (20 %), Fluxys (19 %), Enagás (16 %) a Axpo (5 %).

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.