Konec prezidentování Trumpa jako noční můra

Odborníci už diskutovali o možnosti, že by Donald Trump ve zbývajících dvou týdnech vyhlásil stanné právo a využil k tomu Zákon o vzpouře z roku 1807.

Komentátor Edward Luce napsal pro Financial Times, že se děsí, co ještě Donald Trump může ve zbývajících dvou týdnech provést.

Pouhou hodinu a půl než protestující vzali útokem Capitol Hill, pronesl Trump tato slova: „Slabostí si zpět naši zemi nikdy nevezmete. Musíte ukázat sílu.“

Pak už protestující, sestávají z těch, kteří podporují „Make America great again“, a z různých pravicových skupin, vtrhli do Kongresu. Někteří byli ozbrojeni. Celá tato scéna vejde, velmi neslavně, do amerických dějin.

Ale netřeba být překvapen, píše Luce. Vždyť Trump tvrdil, jak budou prezidentské volby zkorumpované a stále se k tomu, jak byly zfalšovány, hlásí. Ve středu to znovu zopakoval, i když své příznivce vyzval, aby šli domů (pozn. Twitter později jeho účet zablokoval). Trump se tím dostal do skupiny konspirátorů QAnon, kteří se domnívají, že Washington řídí deep state pedofilů. Je to menšina, ale velká menšina Američanů, kteří se domnívají, že prezidentské volby byly podvod.

Tak proč se divíme tomu, že když měl Kongres potvrdit vítězství Joe Bidena, že vzali budovu útokem? Vlastně se můžeme divit, píše Luce, že jich nebylo víc.

Hlavní otázkou je, co Trump může provést v těch zbývajících 14 dnech, co bude v úřadu. Odborníci už diskutovali o možnosti, že by vyhlásil stanné právo a využil k tomu Zákon o vzpouře z roku 1807.

Někteří kolem Trumpa mu to doporučují a Ivanka Trumpova tweetovala (a později to smazala), že ti, kteří vzali útokem Kongres jsou „skuteční američtí patrioti.“ Otázka, co může Trump ještě provést, není akademická. Stále má totiž pod sebou ty v uniformě.

Proč se protestující dostali tak snadno do Kongresu? Protože řada policistů, tvrdí Luce, s nimi očividně sympatizovala. Někteří se se vzbouřenci dokonce fotili. Jak velký rozdíl proti tomu, jak se zacházelo se stoupenci hnutí Black Lives Matter, píše Luce. Kdyby to byli Afroameričané, kteří by vtrhli do Kongresu, pak by létaly kulky.

Další zásadní otázkou je, pokračuje Luce, kolik republikánů bude nadále podporovat Trumpovo tvrzení, že volby byly ukradeny. Takový Mitch McConnell drtivě odmítl Trumpovy pokusy označit volby za podvod. Jenže jiní členové Republikánské strany se už takhle nechovali. Příkladem je Ted Cruz.

Cruz dokonce uvedl, že to, že tolik Američanů vnímá volby jako podvod, je veliká hrozba pro celou zemi. Žhář ze sebe dělá hasiče, píše Luce. Za patnáct minut na to vtrhnul dav do Kongresu.

Mitt Romney jako jeden z mála republikánů varoval před Trumpovým autoritářstvím. Když viděl útok na Capitol Hill, tak na své kolegy volal: „Tohle je váš výsledek.“

Romney mluví za stranu, která kdysi uznávala ústavu, zákon a pořádek a americké postavení ve světě. Ti, kteří spojili svůj osud s Donaldem Trumpem, jsou nyní spojeni i s tímto davem. Možná nečekali, že se situace tak vyhrotí. Jenže už John F. Kennedy při své inauguračním projevu uvedl: „Ti, kteří se chtěli dostat k moci jízdou na tygru, zjistili, že jsou uvnitř tygra.“

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Ilustrační foto: Autor – Dannielle Blumenthal – Jan 6 2021 Pres Trump Rally Live DC, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=98603270

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.