Švédsko zvažuje možnost GPS monitorování osob čekajících na deportaci

YLE. Švédsko uvažuje v reakci na teroristický útok ve Stockholmu zavést GPS monitorovací náramky pro čekatele na deportaci ze země. Informovala o tom finská veřejnoprávní televize YLE.

Příští týden se bude otázka projednávat ve švédském parlamentu na návrh opozičních křesťanských demokratů. Během minulého týdne návrh podpořily další politického strany napříč politickým spektrem, a to včetně vládní sociální demokracie. Vládní Zelení jsou ohledně návrhu rozdělení.

Ministr vnitra za sociální demokracii Anders Ygeman řekl, že jeho strana nemá námitky. „Je to dobrý nápad pro ty, kteří představují ohrožení a které chceme deportovat, ale nemůžeme tak učinit hned.“, řekl k tomu.

Monitorovací zařízení s GPS se chápou jako mírnější forma dohledu než detenční centra.

Jedná se o jednu z dalších reakcí na případ podezřelého z teroristického útoku v dubnu na ulicích Stockholmu. Pachatel patřil delší dobu k čekatelům na deportaci ze Švédska, ale z hledáčku úřadů zmizel.

Vedle tohoto kroku řada politiků ve Švédsku žádá úpravu podmínek pobytu cizinců a imigrantů ve Švédsku: více kontrol cizinců, častější policejní razie k zaměstnavatelů, kteří mají tendenci najímat nelegálně cizince, posílení počtu policistů a dosažení dohod o deportacích se zeměmi původu.

Podle pohraniční služby čeká nyní na deportaci v důsledku odmítnutí azylu celkem 18 000 lidí, z nich 12 500 je hledáno a státní úřady nemají informace o místě jejich pobytu.

Dřívější zpráva YLE uvedla, že ze skupiny 18 000 asi 1600 lidí by mělo být deportováno prioritně kvůli vazbám na Islámským stát. Celkem 130 z nich představuje podle policie opravdové bezpečnostní riziko pro Švédsko.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.